Díky našemu kolektivu věřím, že v budoucnu to bude lepší.

  • 14. 01. 2019
Díky našemu kolektivu věřím, že v budoucnu to bude lepší.

Neziskovky se většinou zabývají společensky přínosnou prací, takže člověk má vnitřní motivaci, protože ví, že jeho práce je důležitá. 

V Nadačním fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením pracují při studiu. Kateřina Nováková a Lubomír Mráz.

 

Jaké bylo vaše předchozí zaměstnání a jak jste se dostal/a k práci v NFOZP?

Katka: Žádné předchozí zaměstnání jsem neměla. Studovala jsem střední školu a po střední škole si sháněla zaměstnání. V době, kdy jsem sháněla zaměstnání, mi do týdne přišla nabídka od dlouholetého kamaráda, který v NFOZP též pracuje, s nabídkou práce, že shánějí grafičku. Tuto nabídku jsem přijala ihned.

Luboš: Byl jsem grafik a webdesigner na volné noze a především studoval mediální studia na Metropolitní univerzitě Praha, která mě o pracovní nabídce informovala mailem.

Co vám práce v NFOZP přináší?

Luboš: Dá se říct, že v nadačním fondu jsem dostal při práci správce obsahu internetových stránek příležitost skloubit a uplatnit velkou část dosavadních zkušeností.

Mění se situace zaměstnávání OZP k lepšímu?

Katka: Díky našemu kolektivu, který opravdu maká na plné otáčky, si myslím a věřím, že v budoucnu to bude lepší.

Pracoval/a jste již v nějaké jiné neziskovce?

V Nadačním fondu Martina Bubera jsem byl na stáži a v Člověku v tísni jsem dělal dobrovolníka.

Co je podle vás v této oblasti nejsložitější?

Nízké finanční ohodnocení. Neziskovky se ale většinou zabývají společensky přínosnou prací, takže člověk má vnitřní motivaci, protože ví, že jeho práce je důležitá.

Nosíte si práci domů?

Katka: Haha.. jelikož pracuji převážně z domu, tak ano.. beru si ji domu i do školy :D. Když někde ale vidím něco v grafice, ať už ostatní katalogy firem, nebo webové stránky, snažím se to nějak i s novými nápady udělat u nás v NFOZP.

Luboš: Ano, mám větší část práce ve formě home-office.

Jak se dá skloubit rodinný život s takovouhle prací? Jaký názor má na vaší práci rodina?

Katka: Práci zatím stíhám. Má rodině mě obdivuje a podporuje.

Luboš: Podpora zájmu neziskovky od blízkých je při této práci potřebná, protože finanční ohodnocení jim rozhodně nepřináší žádný blahobyt.

Máte při práci čas i na koníčky? Na jaké?

Katka: Mým koníčkem je vrcholový sport oštěp a disk.

Luboš: Není to sice práce do konce života, ale rozhodně to je práce, která jde snadněji od ruky, a tak je vhodná třeba při studiu. Kdybych nestudoval, asi bych koníčky stíhal snadno. Pokud mám čas, užívám si hlavně běžných věcí. Vychutnám si jídlo, kochám se při cestě z práce nebo ze školy západem slunce nebo se stavím v kině.