Děti dětem

  • 23. 12. 2016
Děti dětem
Celkem 11 rodin z farnosti připravilo rodinám ze SAPu a jejich dětem dárečky na míru

Nazdobený stromeček, vánoční výzdoba, spousty dárků, vůně smaženého kapra a vánočního cukroví, příjemné pocity a blízkost rodiny.
To jsou vzpomínky, s jakými si období Vánoc spojuje většina z nás. Jsou však mezi námi také rodiny s dětmi, které se ocitly v tíživé životní situaci. Ty nemají možnost trávit takto bohaté a šťastné svátky a navíc mnohdy řeší hned několik problematických situací najednou, např. ztrátu zaměstnání rodičů, dlouhodobou těžkou nemoc, nevyhovující bydlení apod.
A právě v těchto okamžicích se ono kouzlo svátků vytrácí a pro většinu rodin v obtížných životních situacích je téměř nemožné zakoupení všech dárků, dle přání svých dětí, či zprostředkování plnohodnotných Vánoc, tak, jako je prožívají vrstevníci jejich dětí.
Letošní svátky však budou pro čtrnáct dětí a jejich rodiče, se kterými pracuje Sociálně aktivizační program (SAP) Ratolesti Brno, jiné. Ježíšek, společně se svými pomocníky, kterými se staly rodiny z farnosti v Sulíkově, na ně nezapomněl.
Celkem 11 rodin z farnosti připravilo rodinám ze SAPu a jejich dětem dárečky na míru, dle přání, které si sepsaly.
A protože dárečky nejsou zadarmo, museli si na ně dětští pomocníci Ježíška někde sehnat peníze. Nejčastěji investovali své kapesné, či se rozhodli věnovat své úspory z prasátka. Společně se svými rodiči dárky sehnali, zabalili a přidali i vzkazy pro každé z obdarovaných dětí. Dárky byly poté přemístěny do Ratolesti, kde již čekaly na své nové majitele.
Díky těmto akcím se daří propojovat rodiny a děti, které se ocitají v obtížné životní situaci, s rodinami, které pocházejí z běžného prostředí.
Podobné akce pomáhají upevňovat společenskou odpovědnost i u malých dětí a učí je vnímat potřebnost pomoci a toleranci.