Den dárcovství Giving Tuesday počtvrté v Česku!

  • 14. 11. 2019
Den dárcovství Giving Tuesday počtvrté v Česku!

Česko se letos již čtvrtým rokem připojí k mezinárodnímu dni dárcovství a dobrých skutků Giving Tuesday. Nejštědřejší úterý v roce se letos slaví 3. prosince.

 Inspiraci a tipy na dobré skutky, kterými se můžete ke Giving Tuesday připojit a pomoct tak potřebným, najdete na webových stránkách www.giving-tuesday.cz. Vyberte si některou z výzev k pomoci – přispět můžete například darováním oblečení, nepotřebných hraček nebo knih, návštěvou benefičního koncertu nebo i finančním darem. Největší svátek dárcovství v Česku zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti.

Giving Tuesday se slaví první úterý po Black Friday jako protipól k jeho hromadění a materialismu a vznikl v roce 2012 ve Spojených státech s myšlenkou oslavovat chuť pomáhat. Právě na Giving Tuesday se celý svět spojí, aby vrátil společnosti zase něco zpátky. Již několikátým rokem padají na štědré úterý filantropické rekordy po celém světě. „Loni se do Giving Tuesday zaregistrovalo 249 dárcovských výzev, díky kterým se podařilo na dobročinné projekty vybrat bezmála 32 milionů korun! Upřímně doufám a věřím, že letos tato čísla ještě překonáme a znovu zlomíme filantropické rekordy. Ať už půjde o pomoc dětem, hendikepovaným lidem, seniorům nebo třeba zvířatům,” uvádí Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, pod jejíž hlavičkou se svátek v Česku již počtvrté slaví.

Přímo na Giving Tuesday v úterý 3. prosince můžete například v Praze hned ráno zajít na do kavárny Bílá vrána, která je sociálním podnikem a zaměstnává lidi s mentálním postižením a kde skupina Gastrokroužek kolem herce a moderátora Lukáše Hejlíka připraví speciální Giving Tuesday snídani. Snídaní přispějete na provoz kavárny a zaměstnávání znevýhodněných osob. Pokud nakupujete nejen na Vánoce, zastavte se v úterý 3. prosince v pražském nákupním centru Westfield Chodov, který ve spolupráci s neziskovou organizací Klub svobodných matek pořádá sbírku vánočních dárků na přání dětí z neúplných rodin. Večer se pak můžete vydat na pražskou Petřínskou rozhlednu, která se opět na den dárcovství a dobrých skutků rozsvítí v barvách Giving Tuesday.