Daruj nám svůj mozek

  • 06. 03. 2019
Daruj nám svůj mozek

Titulek jako z hororu. Ne, nejde o žádné krvavé praktiky, lobotomii nebo něco podobného. Kampaní Daruj mozek oslovila neziskovka Tamtamy expertní dobrovolníky, aby se s nimi rozdělili o své Know-how.

Tamtamy jsou sociálně podnikající neziskovka, není tedy závislá na finančních darech. Ale v podnikání obstát v turbulentním vývoji trhu, k tomu ještě se zaměstnanci se specifickými potřebami, to dá pořádnou fušku. Jak obstát a udržet se v černých číslech? Bez učení to nejde.

Jak to začalo?

Věděli jsme, co se potřebujeme naučit, ale na kvalitní drahá školení není v neziskovkách peněz nazbyt. Také jsme tušili, že mnoho skvělých expertů má dobré srdce, rádo se o své znalosti podělí. Ale kde je najít? Nápad přišel k svátku dárcovství GivingTuesday v roce 2017. GivingTuesday jsme přejmenovali na Giving BrainsDay, natočili pár videí o tom, co bychom potřebovali a spustili kampaň. Nejvíce dárců mozku nepřišlo ze stránek Giving Tuesday, ale od osvědčeného internetového projektu Umsemumtam, který už mnoho let propojuje neziskovky s profesionály prostřednictvím výzev. Fajn byla spolupráce s děvčaty z Hero clanu, tyto Lovkyně hrdinů oslovují experty s konkrétními nabídkami spolupráce s neziskovými organizacemi. Hlídají zadání, realizaci a o obě strany pečují.

Kdo jsou ti hrdinové, kteří neváhali darovat svůj mozek?

Iva Otevřelová, která se celý život věnovala řízení financí a teď v důchodu pomáhá neziskovkám. Ozvala se z Umsemumtam, pomohla nám nastavit controlling. Zdenka Studená a Jana Špačková z Flexjobs, expertky na komunikaci a flexibilitu, nás velmi zajímavě učily efektivně komunikovat i při práci na dálku formou workshopu „Komunikace dle cíle“. Honza Dolejš nás provedl nástrojem zvaným Trello k zvýšení produktivity. Jiřího Benedikta pro nás objevily Lovkyně z Hero Clanu a vznikl z toho super workshop „Komunikace na sociálních sítích“. Andrea Bohačíková ze startupu M.arter pomohla zlepšit komunikaci se zákazníky.

Všichni dárci mozku byli skvělí odborníci, nadšení prezentátoři a mentoři, myslím, že jsme si spolupráci vzájemně užili. Moc děkujeme.

Jo, teď nově hledáme experty na PPC reklamu a recruitment na sociálních sítích. Tak kdyby někdo chtěl zapůjčit svůj mozek ….