Co uvítají neziskovky

  • 19. 03. 2013
Co uvítají neziskovky
Věřte, že rozhodnete-li se jakkoliv pomoci, vždy bude Vaše pomoc vítána. Stačí jen přijít a říct: „Já chci pomáhat“.
Možná se mýlím, ale většinu lidí, když slyší o pomoci neziskovým organizacím, asi napadne, že potřebují jen „peníze“. Ano, těch je zejména v poslední době všude nedostatek, některé neziskovky tak musí svoje služby omezovat, některé i rušit. Je ale mnoho jiných možností, jak neziskovým organizacím pomoci.
Tam, kde se něco vyrábí, či se poskytují služby (chráněné dílny, sociálně terapeutické dílny, sociální firmy zřízené neziskovými organizacemi apod.) velmi výrazně pomůže zakázka a podporu znamenají i drobné nákupy v rámci různých trhů a jarmarků. Z dílen můžete mít keramiku, tkané výrobky, drobné dárky, magnetky, placky, šité nebo tkané výrobky, mýdla, svíčky, dřevěné výrobky a mnoho dalšího. Mezi sociálními firmami najdete prádelny, cukrárny, zahradnické práce, ale i penzion, kavárnu nebo restauraci. I nákupem v charitativním obchodě pomůžete. Je toho opravdu mnoho, co můžete nakoupit a když už něco takového potřebujete, proč si nevybrat právě některou z neziskovek.
Jsou ale také organizace, které nic nevyrábějí, ale jejich činnost je pro mnoho lidí naprosto nezbytná. Pomáhají dětem z dětských domovů při vstupu do samostatného života, cvičí asistenční a vodící psy, podporují hendikepované v samostatném životě, pomáhají maminkám hendikepovaných dětí tam, kde končí lékařská péče, podávají pomocnou ruku všem, kteří to potřebují – lidem po mozkové mrtvici, paraplegikům, autistům, nevidomým, seniorům…
A my zase můžeme pomoci jim. Buď svojí osobní prací či účastí na některé akci nebo jako dobrovolníci anebo něčím, co můžeme věnovat – oblečení, boty, hračky, knížky, sportovní potřeby, hudební nástroje, hry, hygienický a zdravotnický materiál, IT techniku vč. softwaru, výtvarný a kancelářský materiál a potřeby, elektronické přístroje, potraviny a cukrovinky na akce klubů, tábory a pobyty, prostředky k využití v propagaci, vzdělávání, prezentaci, materiály k odměnám pro děti, poskytnutí služby nebo slevy na služby kulturní, vzdělávací, poradenské, propagační a prezentační, rehabilitační a zdravotnické, odborné – firemní (opravy, instalace, servis…), IT servis a poradenství, mediální služby…. Do charitativních obchodů můžete odnést téměř cokoliv, co je ještě funkční, zachovalé a použitelné.
A co Vám za to neziskovky nabídnou? Především Vám samotným to udělá obrovskou radost, tomu věřte! Kromě toho Vám mohou vystavit darovací smlouvu, při dodržení určitých podmínek to pak znamená úlevu na daních. Mohou umístit firemní logo na svém webu, ve výroční zprávě a propagačních materiálech nebo ho vystavit v rámci pořádané akce, na které se může případně Vaše firma i prezentovat.
Náš web slouží mimo jiné i k tomu, abyste si našli tu „svoji“ neziskovku. Organizace si můžete vyhledat podle sídla a zjistit, jaké neziskovky máte ve svém okolí (zatím je zastoupena hlavně Praha, ale brzo se jistě databáze rozroste). Můžete vybírat i podle cílové skupiny – děti, senioři, znevýhodnění, handicapovaní, nevidomí… Anebo podle toho, co která neziskovka potřebuje – stačí do vyhledávače zadat třeba „hračky“ a hned víte, komu se hodí.
Věřte, že rozhodnete-li se jakkoliv pomoci, vždy bude Vaše pomoc vítána. Stačí jen přijít a říct: „Já chci pomáhat“.