CO SEŽRAL ŽRALOK

  • 20. 06. 2020
CO SEŽRAL ŽRALOK

Co sežral žralok je vtipná a hravá multimediální kniha s důležitým poselstvím. Všem dětem předškolního a mladšího školního věku kromě zábavy osvětlí, jak zacházet s odpady a ještě lépe – jak a proč jim předcházet.


TISKOVÁ ZPRÁVA

ze dne 17. června 2020
Nakladatelství JOTA právě vychází novinka z ediční řady Pro děti a mládež.

Ludmila Bakonyi Selingerová
ilustrace: Alessandro Ceccarelli

CO SEŽRAL ŽRALOK

 

Kniha plná interaktivních písniček pro děti od čtyř let.

Kdysi býval postrach moří, teď však celý jenom hoří, má to jedné příčiny, a to jeho svačiny

Co sežral žralok je vtipná a hravá multimediální kniha s důležitým poselstvím. Tvoří ji humorný příběh o nenasytné parybě plný říkanek, písniček, nápaditých ilustrací v komiksovém stylu a hlavně poutavých informací doplněných o zajímavé úkoly a tipy. Písničky jsou nejen ve formě notového zápisu s akordy, ale mají vlastní QR kódy, díky kterým si můžete jejich nahrávky pustit z internetu. Všem dětem předškolního a mladšího školního věku kromě zábavy osvětlí, jak zacházet s odpady a ještě lépe – jak a proč jim předcházet.


Vychází 17. 6. 2020, EAN: 9788075657169
pevná vazba bez přebalu, 120 stran, běžná cena: 298 Kč
Ilustrace: Alessandro Ceccarelli
Videa s písničkami z knihy jsou k přehrání na YouTube kanálu Nakladatelství JOTA:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLNA012REOeXyQCg92FbGlG0Z146ZRD0Te

 

Ludmila Bakonyi Selingerová (*1987) je autorka, maminka, učitelka a divadelnice. Vyrostla v rodině se silným vztahem k přírodě, několik členů rodiny pracovalo v pražské ZOO, otec je zahradní architekt. Vědomosti a náhled do tohoto tématu ji provázejí od dětství. Vystudovala předškolní a mimoškolní pedagogiku a poté pracovala s hendikepovanými klienty v ústavu sociální péče. Nyní již deset let učí v mateřské škole, kde se aktivně věnuje ekologii, rozvojovým tématům a spolupráci s dobročinnými organizacemi. Napsala dětské knihy V trávníku, V korunách stromů a Pod vodní hladinou (Grada 2014), Drabčíkova pouť (Dybbuk 2017) a O nebi a zemi aneb Meteorologické pohádky (Pointa 2019). Se souborem Divadlo Pampeliška koncipuje představení a programy na podporu dětské čtenářské gramotnosti. Autorsky se podílí na dobročinných projektech (Unicef, Adra, Greenpeace) a její pohádky byly odvysílány na stanici Rádio Junior Českého rozhlasu a v pořadu Malovaná čítanka na ČT :D. Začala spolupracovat s dětským časopisem Raketa.
Více na
https://www.facebook.com/PohadkovaLida/

 

Ludmila Bakonyi Selingerová o příběhu vzniku knihy:

Po narození dcerky mi došlo, jak důležité téma pro mě ekologie je, jaký svět chci dětem předat. Původně příběh vznikl jako divadelní hra, proto jsem k němu komponovala i hudbu. Potom jsem si uvědomila, že kniha by mohla obsáhnout mnohem více než jen pohádku. Například reálné informace o odpadech, které se nacházejí v části Třídeník. Poctivě jsem konzultovala s organizací Arnika a začlenila zajímavosti o surovinách a vzniku odpadu, recyklaci i jejím úskalí. Jak se příběh žraloka odvíjel, potkali jsme se s ilustrátorem Alessadrem Ceccarellim. Má stejně velkého synka a chodili jsme náhodou na procházky do téhož parku. Potom se nás ujalo Nakladatelství JOTA a sama redakce přišla s nápadem využít právě i prvek hudby, která by se včlenila kromě zpěvníku i v nahrávkách přes QR kódy. Skvělé studiovky vznikly ve spolupráci s The Mole’s Wing Orchestra. Nakonec tedy první příběh dorostl do krásné knihy nabité vtipem, nápady, informacemi i hudbou a já se moc těším, až vypluje do světa.