Co přináší nakladatelství Portál

  • 01. 06. 2017
Co přináší nakladatelství Portál
Přinášíme informace o novinkách nakladatelství Portál.

Csikszentmihalyi, Mihaly
Flow a práce
Překlad: Hauserová, Eva
Profesor Csikszentmihalyi celosvětově proslul knihou Flow. V publikaci Flow na pracovišti aplikuje svůj slavný koncept na pracovní prostředí a svět organizací. Autor zpovídal několik desítek úspěšných manažerů s vysokým morálním kreditem, aby zjistil, co zlepšuje pracovní prostředí a lidské fungování v něm. Ukazuje se, že odpovědi manažerů jsou slučitelné s konceptem flow. Flow lidi podporuje v tom, aby co nejvíce využívali svůj potenciál. K tomu, aby flow zakoušeli, potřebují mít jasné cíle; musí dostávat zpětnou vazbu; výzvy, s nimiž se potýkají, a jejich schopnosti musejí být ve vhodné rovnováze. Kniha představuje svět práce jako ústřední sílu v lidském životě a ukazuje, že vysoké pracovní nasazení lze snadno sloučit s optimálním fungováním a pozitivním prožíváním.
Prof. Mihaly Csikszentmihalyi působil jako vedoucí katedry psychologie na Chicagské univerzitě a nyní pracuje na Claremont Graduate University. Pochází z Maďarska. Je jedním z čelných představitelů pozitivní psychologie, ve svých výzkumech a pracích se zabývá především konceptem flow a jeho souvislostmi s rozvojem osobnosti, kreativitou, motivací, smysluplností apod. V češtině vyšla jeho kniha Flow (naposledy Portál, 2015).
brož., 248 s., 399 Kč
Ukázka z knihy
K tématu doporučujeme také tituly Flow.

Lütz, Manfred
Kdo je tu vlastně blázen?
Překlad: Prešlová, Kateřina
Prvotním impulzem pro napsání této knihy bylo autorovo zjištění, že přestože jsou jeho pacienti psychicky nemocní, jedná se zpravidla o přátelské a citlivé jedince. Pokud není něco v pořádku, je to svět mnoha příčetných – zlodějů, podvodníků, diktátorů a egomanů–, o nichž se dozvídáme ve večerních zprávách. Ve svém informačně bohatém a zároveň trochu provokativním pojednání o různých psychiatrických diagnózách i formě jejich léčby se primář Manfred Lütz tu a tam nebrání společenské kritice, ostrému tónu či humoru, který mu jako občasnému kabaretnímu umělci není cizí. Zároveň se však snaží zprostředkovat svět duševně nemocných a seznámit s tím, jak se k takovým jedincům chovat a jak jim lze pomoci.
Dr. med. Dipl. theol. Manfred Lütz je psychiatr a psychoterapeut, který pracuje jako primář Alexiánské nemocnice v Kolíně nad Rýnem. Vystudoval rovněž teologii. Absolvoval výcviky v několika psychoterapeutických směrech. Je také vyhledávaným řečníkem. V Německu mu vyšlo několik úspěšných knih a v roce 2008 dostal mezinárodní knižní cenu Corine. Kniha Kdo je tu vlastně blázen byla přeložena do řady jazyků.
brož., 208 s., 299 Kč
Vyjde také jako e-kniha.
Ukázka z knihy
Albers, Susan
Jak se uklidnit bez jídla
Překlad: Šilhánková, Helena
Jídlo má schopnost ulevit dočasně od stresu a smutku a uklidnit nás. Není divu, že experti odhadují, že asi 75 % případů přejídání je vyvoláno ne fyzickým hladem, ale našimi emocemi – a ty můžeme utišit i jiným, zdravějším způsobem. Proto autorka sepsala tento přehled 50 cvičení založených na všímavosti a určených k relaxaci vlastního těla, k práci s myšlením, k odvedení pozornosti, k ukončení závislosti na jídle, ke schopnosti získat pomoc ostatních a k uklidnění rozbouřených emocí. Až příště v emočně náročné chvíli dostanete chuť na jídlo, obejděte ledničku obloukem a sáhněte po této knize – možnosti, které vám autorka nabízí, jsou právě tak účinné, a navíc i zcela zdravé!
Kniha je určená pro kohokoli, kdo usiluje o kontrolu svých stravovacích zvyků a o redukci váhy, i pro každého, jehož zajímají techniky relaxace a všímavosti.
Susan Albers, Psy.D., je klinická psycholožka pracující v Cleveland Clinic Hospital, kde se specializuje na léčbu potíží souvisejících s příjmem potravy a s tělesným schématem a na kontrolu váhy za pomoci nácviku všímavosti. Po celém světě vede semináře spojující témata všímavosti a jídla a je citovanou autorkou několika knih.
brož., 184 s., 269 Kč
Ukázka z knihy

Bazalová, Barbora
Autismus v edukační praxi
Kniha je určena především rodičům dětí s autismem. Své si v ní najdou také jejich rodiny, učitelé, asistenti pedagoga, studenti nejrůznějších oborů, do kterých problematika autismu spadá, sympatizanti i široká veřejnost, které může pomoci k lepšímu porozumění autismu. Kniha přináší autentické výpovědi rodičů, jednotlivé kazuistické studie, výsledky výzkumů a postřehy odborníků o tom, jak se žije s autismem v současné době. Nabízí čtenáři pohled na to, co funguje a co naopak, i když by teoreticky fungovat mělo, v praxi selhává. V oblasti vzdělávání dětí s postižením přinesla značné změny novela školského zákona a prováděcí vyhláška. Kniha má poodhalit, zda se pro děti s autismem a jejich rodiny něco změnilo, jak je vše implementováno do praxe a jejich každodenního života. V knize používám co nejvíce termín autismus a myslím tím celé spektrum, tedy poruchy autistického spektra, a to z důvodu zjednodušení a čtivosti.
Doc. PhDr. Barbora Bazalová, Ph.D., působí na Katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Její pedagogická a vědeckovýzkumná činnost je zaměřena na problematiku poruch autistického spektra a mentálního postižení. V Portále vyšla její kniha Dítě s mentálním postižením a podpora jeho vývoje.
brož., 208 s., 299 Kč
Ukázka z knihy