Člověk v tísni otevře dobrovolníkům své mise v Angole, Kambodži a Turecku

  • 16. 06. 2016
Člověk v tísni otevře dobrovolníkům své mise v Angole, Kambodži a Turecku
Praha (16. června 2016) Člověk v tísni jako jedna z prvních organizací v Evropě zahajuje vysílání dobrovolníků v rámci iniciativy EU Aid Volunteers. Vybraní dobrovolníci se zapojí do humanitární a rozvojové pomoci v Evropě, Asii i Africe.

 

Tisková zpráva

Člověk v tísni otevře dobrovolníkům své mise v Angole, Kambodži a Turecku

 

Praha (16. června 2016) Člověk v tísni jako jedna z prvních organizací v Evropě zahajuje vysílání dobrovolníků v rámci iniciativy EU Aid Volunteers. Vybraní dobrovolníci se zapojí do humanitární a rozvojové pomoci v Evropě, Asii i Africe.

 

Člověk v tísni (ČvT) se svými partnery z platformy Alliance2015 zahajuje pro zájemce o dobrovolnictví na humanitárních a rozvojových misích možnost vyzkoušet si práci ve vybraných zemích, kde působí. Společně s neziskovými organizacemi Concern Worldwide z Irska a ACTED z Francie je ČvT jednou z prvních organizací v Evropě, která se do iniciativy zapojila a získala nezbytnou certifikaci pro vysílání dobrovolníků mimo Evropskou unii. Programu EU Aid Volunteers se po dobu jeho trvání, od roku 2015 do roku 2020, budou moci zúčastnit až čtyři tisíce zájemců. ČvT v první fázi vyšle celkem 4 dobrovolníky. První nabídky se v sekci pracovních příležitosti organizace objeví již počátkem července.

 

Program EU Aid Volunteers nabízí aktivním lidem příležitost poznat, jak funguje humanitární a rozvojová pomoc ve světě, a dává jim možnost osobně se do ní zapojit. Profil jednotlivých dobrovolníků bude záviset na konkrétních potřebách misí, kam budou vysláni. V první fázi budeme hledat dobrovolníky na naše mise v Turecku, Kambodži a Angole,“ sděluje koordinátorka projektu Petra Weissová z ČvT.

 

V Turecku ČvT podporuje vzdělávání dětí syrských uprchlíků žijících mimo uprchlické tábory, vybavuje školy potřebnými pomůckami a připravuje volnočasové aktivity pro děti. Z jižního Turecka je navíc řízena rozsáhlá mise na pomoc lidem v Sýrii. ČvT v současnosti patří k nejvýznamnějším poskytovatelům humanitární pomoci na severu Sýrie, kde kromě distribuce potravinových balíčků a finančních poukázek také podporuje 20 škol v provinciích Aleppo a Idlíb, opravuje vodní zdroje, podílí se na úklidu komunálního odpadu, apod. V Kambodži, která je jednou z nejchudších zemí Asie, se ČvT zaměřuje zejména na zlepšování zdraví matek a dětí, podporu živobytí na venkově a ochranu životního prostředí. Po masivních povodních v roce 2011, kde ČvT poskytl okamžitou humanitární pomoc, se zároveň věnuje prevenci negativních dopadů budoucích přírodních katastrof. V Angole ČvT působí již deset let v provincii Bié, která patří mezi regiony nejvíce postižené válkou a bídou. Věnuje se především obnově a zkvalitnění základního vzdělávání, rozvoji zemědělství a trhu, bojuje proti dětské podvýživě a podporuje místní spolky v boji proti domácímu násilí.

 

EU Aid Volunteers nabízí výjimečnou příležitost, jak se přímo zapojit do práce neziskového sektoru v zemích postižených konfliktem či přírodní katastrofou. Do programu se může přihlásit kdokoliv, koho tato problematika zajímá. Minimální věk dobrovolníka je 18 let, horní hranice není určena,“ dodává Petra Weissová. Všechny nabídky dobrovolnictví budou od července na internetových stránkách Generálního ředitelství pro humanitární pomoc a civilní ochranu Evropské komise (ECHO). Nabídky dobrovolnictví v tomto programu skrze Člověka v tísni naleznete zde v přehledu všech aktuálních nabídek pracovních míst.

 

 

Pro více informací kontaktuje:

Petra Weissová, koordinátorka ČvT pro projekt EU Aid Volunteers, M: +420 604 268 202, petra.weissova@clovekvtisni.cz