Chcete pomáhat a nevíte, jak na to?

  • 02. 02. 2017
Chcete pomáhat a nevíte, jak na to?

Často nám chodí dotazy, jak pomáhat neziskovkám. Přinášíme tedy pár tipů.

Jestliže jste se rozhodli podporovat činnost neziskových organizací, pak je Vám jistě známo, že neziskovky působí v mnoha oblastech – sport, kultura, děti, zvířata, … Náš projekt se zaměřuje na podporu neziskovek, které pomáhají znevýhodněným skupinám spoluobčanů. V této oblasti totiž neziskovky ve značné míře doplňují a rozšiřují služby, které bychom čekali od státu. Poskytují podporu lidem s handicapy. Fyzickými, duševními i sociálními. Pro svoji činnost samozřejmě potřebují finanční prostředky, které získávají z různých zdrojů. Příjmy nemají garantované, o každou korunu musejí žádat či shánět sponzory. Podpořit neziskovky může každý a nemusí to být přímo finanční dar. A taková pomoc přináší radost zejména dárci … A možná Vás povzbudí i vědomí, že i Vám mohou neziskovky pomoci s téměř každým problémem. S některými neziskovkami se můžete seznámit zde, pokud chcete vědět víc, některé neziskové organizace můžete navštívit alespoň virtuálně prostřednictvím videoprezentace zde nebo reportáže zde. Bohužel nikde nenajdete kompletní seznamy neziskovek, chráněných dílen apod., ve kterých můžete vybírat potencionální příjemce Vaší pomoci. Tak jsme se alespoň pokusili vytvořit pár tipů, které by Vám mohly pomoci se zorientovat.

AKCE

Nejjednodušším začátkem je návštěva nějaké akce, kterou pořádá nezisková organizace. Mnoho z nich je prezentačních, takže neplatíte ani žádné vstupné a můžete se s neziskovou organizací osobně seznámit, promluvit si s jejími zástupci a zeptat se na vše, co Vás zajímá. Můžete navštívit veletrh neziskovek ve Vašem městě (např. NGO Market v Praze), stánky neziskovek také můžete potkat na adventních či velikonočních trzích. Na místě můžete zjistit i to, čím je možné danou neziskovou organizaci podpořit. Samozřejmě můžete navštívit i benefiční koncert či divadelní představení. Nevíme o všem, ale docela obsáhlý přehled aktuálních akcí naleznete zde.   

DAROVÁNÍ VĚCÍ

Určitě máte doma hromadu věcí – hračky, knihy, oblečení, kuchyňské nebo sportovní potřeby, … Už je nepotřebujete, ale je Vám líto je vyhodit. Ze zkušenosti víme, že darování věcí někomu, kdo je využije, udělá oboustrannou radost. Kam tedy s nimi? Oblečení můžete odnést třeba do azylového domu (mapa umístění azylových domů).  případně Diakonii, Naději (věcné dary). Charitě (informace o dlouhodobé sbírce oblečení Charity), Armádě spásy. Můžete využít i kontejnery Diakonie. O knihy by mohl mít zájem třeba Domov pro seniory, hračky přivítá dětský domov, případně dětské centrum anebo nezisková organizace, jejímiž klienty jsou děti. Některé neziskové organizace také provozují dobročinné obchůdky, kam můžete dovézt téměř cokoliv - oblečení, módní doplňky, bižuterii, knihy, hračky, sportovní potřeby, … Anebo vše můžete předat neziskové organizaci, která zrovna bude pořádat dobročinný bazar. Informace o některých bazarech naleznete v akcích. Máte-li zbytky látek, výtvarné potřeby, určitě se budou hodit chráněné dílně. Anebo neziskovce, která provozuje stacionář, sociálně terapeutickou dílnu, výtvarný ateliér apod. Pomáhají i tonery z tiskáren. I nevyužité kolo, mobil, či staré brýle najdou uplatnění. Sbírku nepotřebných věcí můžete uspořádat i ve vaší firmě. Sbíráte-li víčka od PET lahví a nevíte, kam s nimi, podívejte se sem.

Vždy je potřeba dopředu kontaktovat potencionálního příjemce a dohodnout se, zda a co potřebují.

Dobročinné obchody

Jednou z metod fundraisingu je tzv. charity shop. Zřizování dobročinných obchodů (charity shopů) má tradici především v zahraničí, kde je tento způsob získávání prostředků pro neziskový sektor běžný. Charity shops, dobročinné obchody neboli nadační obchody se zabývají prodejem darovaného zboží, čímž získávají finanční prostředky pro neziskový sektor. Do obchodu mohou lidé darovat nejrůznější sortiment, který se v něm prodá. Dobročinné obchody dávají možnost zapojit se do pomoci celé komunitě. Lidé mohou pomáhat několika způsoby: Dobrovolnická činnost v obchodě – prodej, třídění zboží, oceňování, doplňování zboží aj., darování zboží, nákup sortimentu.

DOBROVOLNICTVÍ

Možná by se Vám víc líbilo zapojit se víc do činnosti nějaké neziskové organizace. Můžete věnovat i svůj čas a dovednosti. Můžete svého koníčka provozovat ve prospěch neziskovky. Nejžádanějšími činnostmi jsou grafické práce, tvorba webu, focení, natáčení. Ve prospěch neziskovky můžete uspořádat kurz, přednášku, výstavu, koncert. Můžete se postarat o účetnictví, úklid nebo mytí oken, postavit plot, vymalovat. Tím, že nějakou činnost uděláte pro neziskovku zdarma, ušetří finanční prostředky na další aktivity ve prospěch klientů. Více o dobrovolnictví naleznete na portálu Dobrovolník.cz, případně hledejte pro vás nejbližší Dobrovolnické centrum. Anebo nabídněte svoji pomoc prostřednictvím Burzy pomoci nebo konkrétní neziskovce ve vašem okolí. Důležité je „chtít“. „Jak“ se vždycky vyřeší. 

UTRÁCEJTE S PŘIDANOU HODNOTOU

Když jdete na kafe, tak do kavárny provozované neziskovou organizací. Navštivte benefiční koncert či divadelní představení, jděte si zatančit na benefiční ples (viz akce). Nakupte od chráněné dílny nebo v charitativním obchodě. Nákupy na běžném e-shopu se dají realizovat prostřednictvím GIVT. Je to internetový projekt, který umožňuje přímou podporu neziskových organizací. Vy nakupujete a provozovatel z vašeho nákupu zasílá vámi zvolené organizaci část peněz z vaší útraty.Obdobně fungují portály Podporuj.cz, Givenio či Dobromat. A pokud sportujete, řada sportovnmích aktivit je také pořádána na podporu neziskovek. Aktivity neziskovek je možné podpořit i prostřednictvím Pomáhej pohybem nebo Každý krok pomáhá.

CHCETE JISTOTU?

Chcete-li podpořit práci osob se zdravotním postižením, zde najdete prověřené společnosti, které zaměstnávají zdravotně postižené osoby, poskytují jim potřebnou podporu i pracovní podmínky a mají licenci k užívání ochranné známky Práce postižených. U každé firmy v katalogu si můžete ověřit platnost a typ ochranné známky. Nákupem výrobků nebo služeb od těchto firem podpoříte práci zdravotně postižených osob a můžete čerpat náhradní plnění.

Chcete-li si být jisti, že podporujete spolehlivou neziskovou organizaci, vyberte si držitele Značky spolehlivosti. Spolehlivá veřejně prospěšná organizace je každoročně prověřována, zda adekvátně hospodaří s darovanými prostředky, pracuje na svém dalším rozvoji, odpovědně naplňuje svoje poslání. To, že neziskovka nemá Značku spolehlivosti, neznamená, že není spolehlivá. Jen třeba neměla finanční prostředky na to, aby si hodnocení spolehlivosti zaplatila. Prověřené neziskovky naleznete zde.

PODPOŘIT MŮŽETE I PROJEKT BuduPomahat.cz

Chcete-li podpořit projekt BuduPomahat.cz, tak O NĚM MLUVTE, DOPORUČUJTE. Nebo nám napište o své podpoře neziskovek, o Vašich zkušenostech. Rádi zveřejníme článek na našem webu. Svým příběhem můžete inspirovat někoho dalšího. Protože POMÁHAT JE RADOST.   

Více o registrovaných sociálních službách a další inspiraci naleznete zde.