Česko se vrací do “normálu”, sociální služby pro děti a mladistvé i rodiny zůstávají ale stále zavřené. Podle odborníků je to absurdní

  • 27. 04. 2020
Česko se vrací do “normálu”, sociální služby pro děti a mladistvé i rodiny zůstávají ale stále zavřené. Podle odborníků je to absurdní

Praha, 27. dubna 2020 - Ode dnešního dne otevírá pro své zákazníky provoz řada podniků po celém Česku. Vláda ovšem stále drží zavřené služby pro děti a mladistvé i rodiny s dětmi. Ty sice mohou v rámci rozvolňování opatření v sociálních službách dnešním dnem pomoc poskytovat distančně, podle České asociace streetwork sdružující nízkoprahové a terénní programy v Česku je to ale ab-surdní v době, kdy už je povolené sdružování do 10 osob.

“Považujeme to za naprostý výsměch všem poskytovatelům sociálních služeb pro děti a mladistvé, ale i pro rodiny s dětmi. Zatímco se obnovuje provoz fitness či wellness a je tomu věnovaná obrovská pozornost, zařízení, která zastupujeme, mají konečně “dovoleno” poskytovat pomoc distančně - po telefonu či online. O tuto možnost jsme přitom žádali od samého začátku krize. Navíc nevidíme důvod, proč by nyní služby už nemohly fungovat terénně - například formou konzultací venku do maximálního počtu tří osob. Plán MPSV je naprosto absurdní, když přihlédneme k tomu, že už je povoleno sdružování do 10 osob,” komentuje postup ministryně práce a sociálních věcí Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork, která nízkoprahové kluby zastřešuje s tím, že resort Jany Maláčové od začátku koronavirové krize zaspal.

Důsledky mohou být podle Zikmundové nejen pro klienty těchto služeb fatální. I nadále totiž zůstávají bez potřebné podpory a pomoci. “Covidová krize ukázala, že ohrožené děti a rodiny leží na srdci maximálně sociálním pracovníkům, stát je hodil přes palubu,” dodává ředitelka asociace s tím, že je-li systém podpory ohrožených rodin funkční, vede nejen k prevenci sociálního vyloučení, ale také šetří státu, resp. daňovým poplatníkům nemalé finanční náklady. O to víc asociace a její členské organizace nechápou postup minis-terstva, které sociálním službám nebylo schopné poskytnout ani metodické pokyny, jak v práci s ohroženými rodinami a dětmi během krize pracovat. Většina nízkoprahových zařízení pro děti a mladistvé přitom na riziko zvýšeného napětí v mnohých domácnostech upozorňuje od vyhlášení nouzového stavu.

Podle sociálních a terénních pracovníků problémy v rodinách během doby nouzového stavu nejen nevymi-zely, ba naopak mohly vyeskalovat a ještě více zvýšit zátěž dětí a teenagerů zvyklých pravidelně docházet do klubů, kde nachází útočiště. “Zaznamenali jsme jednotlivé případy dětí, uživatelů naší služby anebo klien-tů jiných projektů spolku R-Mosty, kteří v této nepříznivé situaci jsou. Jde zejména o děti v domácnosti s malou výměrou bytu a zároveň mnoha osobami, neexistujícím zázemím pro domácí studium, zvýšený hluk, narůstající agrese členů domácnosti, teoretické ohrožení domácím násilím,” uvádí Tomáš Rezek z organizace R-Mosty. “I když naši pracovníci zůstávají online a jsou dětem denně devět hodin k dispozici, nemají děti možnost naplňovat své potřeby místa, bezpečí, klidu a nemají často vhodné prostředí ani na domácí vzdělávání a plnění nároků školy,” dodává Rezek.

Právě bezpečný prostor, ale i dostatečný klid na plnění studijních povinností chtějí streetworkeři pracující s dětmi a mládeží řešit otevíráním tzv. studijních a odpočinkových místností. “Tato naše iniciativa není v rozporu s vládními nařízeními, neboť se nejedná o sociální službu. Služba NZDM zůstává i nadále zavřená. Nedojde k osobnímu kontaktu pracovníků zařízení s dětmi a mladistvými, ani mezi teenagery navzájem. Studijní místnost bude vždy přístupná po určitou dobu jen pro jedno dítě. Prostor před i po využití řádně vydezinfikujeme, vyvětráme,” popisuje Rezek krok, ke kterému jeho organizace v reakci na rozvolňování opatření v jiných oblastech přistoupila. Otevření podobných odpočinkových míst pro děti z problémových rodin Česká asociace streetwork podporuje. “I nadále budeme tlači na ministertvo práce a sociálních věci, aby co nejdříve služby NZDM a SAS povolilo. V mezičase musíme kličkovat mezi zákony, aby děti a mladí lidé nezůstávali se svými potřebami sami," uzavírá Zikmundová.

﹡﹡﹡
Česká asociace streetwork je střešní organizací poskytovatelů nízkoprahových sociálních služeb. Ty jsou snadno dostupné lidem a zcela zdarma. Pracují s dětmi a mládeží, s lidmi bez domova, s uživateli návyko-vých látek a dalšími osobami v nepříznivé sociální situaci. Mimo to ČAS vzdělává a vede mnoho vlastních projektů. Před šesti lety spustila projekt Streetwork online, v rámci něhož vznikl portál jdidoklubu.cz. Práci streetworkera tak asociace přenesla i do online prostředí. ČAS v České republice funguje od roku 1997. Více na www.streetwork.cz.