Češi dělají mnoho dobrého. Hlasujte, kteří z nich získají letošní Cenu Via Bona

  • 15. 03. 2019
Češi dělají mnoho dobrého. Hlasujte, kteří z nich získají letošní Cenu Via Bona

Obnova zchátralého hradu, vánoční kapr se salátem pro maminky v nouzi, benefiční tetování. To je jen čtvrtina z dvanácti příběhů dobra, které se umístily ve finále na Cenu Via Bona 2019. Nadace Via právě odstartovala hlasování veřejnosti, která rozhodne o tom, jaké příběhy nakonec ocenění získají. Na stránce www.cenaviabona.cz je možné až do konce dubna dát hlasy svým favoritům.

Jaro je za dveřmi a s ním v Nadaci Via uzrál i výběr letošních finalistů na Cenu Via Bona. Pomoci rozhodnout, které příběhy nakonec ocenění za filantropii získají, můžete nyní i Vy – právě bylo odstartováno online hlasování. Dejte svůj hlas jednomu nebo více příběhům na www.cenaviabona.cz. Hlasovat je možné do konce dubna.
Příběhy s největším počtem hlasů v každé kategorii budou oceněny na slavnostním předávání, které proběhne 22. května v Praze. Jednomu z příběhů napříč všemi nominacemi navíc Nadace Via udělí čestné uznání za dobré sousedství.

A kdo jsou letošní finalisté?

V kategorii Srdcař
Eva Lehotská za snahy o záchranu unikátní osady. Vyloučenou ostravskou osadu přetvořila v místo klidného soužití navzdory úřadům i původním svárům.
Bedřich Loos za obnovu hradu Hartenberg. Svoje srdce vložil do obnovy hradu Hartenberg, dává práci dobrovolníkům i sociálně vyloučeným lidem.
Martina Seidlerová za oživování Jesenicka. Sype z rukávu komunitní aktivity a město Jeseník jí rozkvétá pod rukama.

V kategorii Mladý srdcař
Patrik Zadina za pomoc dětem z dětských domovů. Při odchodu z dětského domova pomoc přijímal, teď ji naopak sám rozdává druhým
Bojovníci z Avalone za osvětu v prevenci popálenin dětí. Tři kluci vstali z popela a pustili se do boje proti popáleninovým úrazům.
Martin Kasík za benefiční akce pro Konto bariéry. Patnáctiletý gymnazista už dva roky po sobě věnuje svůj čas výrobě a prodeji charitativních přání.

V kategorii Dobrá firma
Vincentka za pomoc luhačovickému regionu
Vojanovy sady za posilování pražského sousedství
Bonami za pomoc maminkám v nouzi

V kategorii Dárcovská výzva
Polévka, která pomáhá za zapojování okolí do benefičního vaření
Ondřej Šimetka za extrémní výzvy pro Lékaře bez hranic
Zkruhu za benefiční tetování

Předávání cen je součástí Sousedského týdne, který se koná ve dnech 20. - 26. května, a během kterého chce nadace oslavovat sousedství po celém Česku.

Cenu Via Bona – ocenění pro ty, kdo jsou „na dobré cestě“ – uděluje Nadace Via již 22. rokem. Chce jím každoročně vyzdvihnout příběhy dárcovství a dobročinnosti a poděkovat všem, kteří nezištně pomáhají druhým, věnují svůj čas, energii, peníze či zkušenosti pro dobrou věc. Motivem letošního ročníku jsou dobrá sousedství. „Chceme čelit občanské pasivitě, rezignaci na veřejné dění, nezájmu o druhé, nedůvěře mezi lidmi. Proto jsme letos hledali příběhy těch, kteří jakýmkoli způsobem konají dobro pro své okolí, ať už v rámci nejbližšího sousedství, regionu nebo celé republiky – v duchu dobrého sousedství,“  vysvětluje Zdeněk Mihalco, programový ředitel Nadace Via.


Zdroj: ViaBlog