Centrum LOCIKA ve spolupráci slavných osobností a youtuberů představuje dětem mezinárodní gesto pomoci pro oběti násilí.

  • 27. 12. 2021
Centrum LOCIKA ve spolupráci slavných osobností a youtuberů představuje dětem mezinárodní gesto pomoci pro oběti násilí.

Praha, 17. prosince 2021 – Centrum LOCIKA vypustila spot, ve kterém známé osobnosti jako je například influencer Kovy, fotbalista Matěj Pulkrab, herečka Eva Burešová nebo zpěvák Radek Banga představují dětem Signál pomoci – mezinárodní gesto pro oběti násilí. Spot poběží na internetu a sociálních sítích s odkazem na webovou stránku www.detstvibeznasili.cz/signal-pomoci , kde si děti mohou přečíst o signálu a jeho použití více.

„Vánoce bohužel nejsou pro všechny z nás obdobím klidu a radosti. V řadě rodin kulminuje stres a bohužel i násilí. Letošní rok je specifický tím, že celá řada dětí bude právě v tomto období opět izolována doma, ať z důvodu karantén či leckde prodloužených vánočních prázdnin. Jsem proto ráda, že právě teď můžeme  že ve spolupráci se známými osobnostmi i relevantními státními institucemi představit dětem mezinárodní gesto pomoci. Je důležité, aby i děti věděly, že pomoc existuje a je možné si o ni říct. A toto gesto jim ukazuje  srozumitelnou cestu, jak na to“, uvedla Petra Wünschová, ředitelka Centra LOCIKA.

O povinnosti informovat o Signálu pomoci na 3 klíčových ministerstvech (MV, MŠMT a MPSV) rozhodla 9.6.2021 Rada vlády pro práva dítěte, nicméně nejdůležitější je, aby gesto bylo srozumitelné i pro širokou veřejnost a všichni věděli, co v případě jeho identifikace dělat.

„U dětí v rámci naší kampaně klademe důraz na to, aby vůbec věděly o možnosti, že gesto existuje a lze si s ním přivolat pomoc. Pokud děti Signál pomoci samy někde spatří, měly by se neprodleně obrátit na někoho dospělého ve svém okolí. Pokud už se jedná o starší dítě, které je schopno situaci řešit, pak má jasný pokyn volat na Polici České republiky a sdělit místo a okolnosti, za jakých gesto spatřilo. Abychom rozptýlili obavy dětí z použití gesta, natočili jsme k tomuto tématu kromě hlavního spotu i krátké povídání se zpěvákem Radkem Bangou, který společně s Petrou Wünschovou vysvětluje jeho použití více do hloubky“, doplnila Magdaléna Černá z Centra LOCIKA, která má kampaň na starosti.

Gesto Signál pomoci pochází z Kanady, jedná se o single-handed gesto, které může být použito, když se někdo cítí být ohrožen a potřebuje pomoc. Mezinárodní signál má obrovské využití při jakémkoli nebezpečí, ačkoli prioritní je domácí a jiné násilí. Toto jednoduché znamení rukou lze použít v průběhu videohovoru nebo při osobním kontaktu s jinou osobou. Ohrožená osoba si tak může pomocí neverbálního signálu přivolat pomoc, aniž by zanechala digitální či jinou stopu.

Původně byl signál vytvořen jako nástroj boje proti celosvětovému nárůstu případů domácího násilí v důsledku opatření sebeizolace souvisejících s pandemií COVID-19. Během pandemie dochází k významné eskalaci případů domácího násilí. Zároveň opatření v oblasti sociální izolace znesnadňují obětem násilí, aby si bezpečně požádali o pomoc. Vznikla zde kritická potřeba diskrétního způsobu, jímž by bylo možné dosáhnout nezbytné pomoci pro ohrožené osoby.
Signál pomoci byl poprvé představen v Kanadě Kanadskou nadací žen 14. dubna 2020 a 28. dubna 2020 ve Spojených státech Women's Funding Network (WFN). Kampaň tak poskytla moderní řešení problému nárůstu případů domácího násilí. Současně iniciativa pomáhá upozorňovat na problematiku násilí založeného na pohlaví a nabízí potřebné znalosti všem, kteří mají zájem pomáhat s ochranou bezpečnosti osob ohrožených násilím.

Signál se provádí pozvednutím ruky dlaní od sebe, s palcem zastrčeným do dlaně, následným sklopením prstů dolů a symbolickým zachycením palce v prstech.

Vznik spotu finančně podpořilo Ministerstvo zdravotnictví.

Na spotu pro bono spolupracovali: Eva Burešová, Jitka Nováčková, Ha Thanh Špetlíková, Radek Banga, Pokáč, Kovy a Matěj Pulkrab.
Spot vytvořili režisér Miroslav Ondruš a režisér a střihač Jakub Vansa.

Centrum LOCIKA, z.ú.
Centrum LOCIKA, zahájilo svou činnost v květnu 2015. Jedná se o první takto specializované centrum komplexní odborné péče pro děti zažívající domácí násilí v ČR. Vzniklo na základě dlouholetých zkušeností a vysoké poptávky po těchto službách ze strany rodičů i státních orgánů. Pražský magistrát udělil Centru pověření k sociálně-právní ochraně dětí. Ročně odborníci centra pomohou až 200 dětem a jejich rodinám. Služby Centrum poskytuje na adrese Umělecká 6, Praha 7.
www.centrumlocika.cz, www.facebook.com/centrumlocika