Cena Rafael bude letos udělena již počtvrté. Vítězný projekt získá 200 tisíc korun

  • 19. 01. 2018
Cena Rafael bude letos udělena již počtvrté. Vítězný projekt získá 200 tisíc korun

Tisková informace, Praha, 18. ledna
Cena Nadace Vodafone Rafael se uděluje projektům za inovativní využití informačních a komunikačních technologií ke zlepšení života lidí se zdravotním postižením. Je výrazem snahy nadace podporovat budování otevřené a přístupné společnosti v digitálním věku. Vítěz projektu stejně jako v předchozím roce získá finanční odměnu 200 tisíc korun. Cena bude slavnostně předána na konferenci INSPO, kterou pořádá BMI sdružení 7. dubna 2018 v Kongresovém centru Praha. V loňském roce peníze putovaly do Centra pro dětský sluch Tamtam za aplikaci Znakujte s námi. Ta pomáhá především rodičům neslyšících dětí, aby zvládli spolu s miminkem základy znakového jazyka co nejdříve po jeho narození.
 

Ocenění se uděluje již od roku 2015. Jeho cílem je podpora organizací, které využívají informační a komunikační technologie inovativním způsobem ke zlepšení kvality života lidí se zdravotním postižením. Podmínkou udělení je přínos užitku alespoň třem stovkám uživatelů a neziskovost projektu. „V našich kruzích, kde se snažíme pomáhat těm, kteří pomoc potřebují, má cena Rafael vybudovanou výbornou pozici a je velmi respektovaná. Zatím byly vítězné projekty zaměřeny na uživatele vždy s jiným postižením. Jsem zvědav, jak tomu bude letos,“ říká Jaroslav Winter, organizátor konference INSPO, na které bude cena slavnostně udělena.

V prvním ročníku získala cenu Rafael Česká asociace paraplegiků – CZEPA za projekt VozejkMap. Díky tomuto projektu byla vytvořena mapa bezbariérových míst, na kterou lze přistupovat pomocí mobilní aplikace pro chytré telefony nebo přes webové rozhraní. Data do ní zadávají samotní vozíčkáři. „Díky ceně Rafael si VozejkMap všimla řada vozíčkářů a výrazně tak stoupl počet uživatelů. Finanční odměna spojená s cenou nám umožnila věnovat pozornost zpětné vazbě od uživatelů a na základě toho realizovat řadu inovací. Nyní stojí VozejkMap před zásadní proměnou. Během první poloviny roku 2018 projde transformací na novou platformu. Budeme tak mít možnost pracovat intenzivněji s komunitou uživatelů a nabídnout jim mnoho nových funkcí,“ těší Petru Černou z České asociace paraplegiků – CZEPA.

V roce 2016 byla cena udělena sociálnímu podniku Levebee za projekt Včelka, který zlepšuje úroveň čtenářských dovedností, pomáhá dětem při obtížích se čtením, především pak dětem s dyslexií. „Díky ceně Rafael jsme dokončili tabletové verze aplikace Včelka a od té doby i nadále pracujeme na rozvoji. Přibyla řada nových cvičení pro čtenářskou gramotnost a v současné době již testujeme i první jazykovou mutaci, konkrétně pro polský jazyk, a věříme, že se nám podaří tento rok polská verze naplno spustit,“ říká Michal Zwinger, jednatel Levebee.

V loňském roce se z vítězství a finanční odměny 200 tisíc korun radovalo Centrum pro dětský sluch Tamtam za aplikaci Znakujte s námi, která je určená především rodinám s neslyšícími dětmi. Díky aplikaci zvládnou rodiče spolu s dítětem základy znakového jazyka co nejdříve po jeho narození.

 „Finanční odměnu jsme využili k inovaci aplikace a k jejímu převedení také pro operační systém iOS, který umožní dále zvyšovat počet jejích uživatelů. Převod na další operační systém byl žádaný od samého počátku spuštění aplikace. Nyní je funkčně hotová většina aplikace a pracuje se na grafice a designu. Předpokládáme dokončení a vydání této inovace během března letošního roku. Aplikace, která funguje i offline, měla v prosinci 2017 již 12 897 instalací a 2 518 aktivních uživatelů. Kromě toho jsme vyvinuli dvě nové aplikace pro děti, které budeme prezentovat u našeho stánku na letošní dubnové konferenci INSPO,“ uvedla Jana Fenclová, ředitelka Centra pro dětský sluch Tamtam.

O Cenu Nadace Vodafone Rafael se mohou ucházet organizace či osoby, které přihlásí projekt v rámci neziskové části své činnosti (podrobnější vymezení je v Právních podmínkách na www.inspo.cz/rafael). Lhůta k podání přihlášek je 25. února 2018. Povinným doplňkem přihlášky je video o rozsahu 1 až 3 minut, ve kterém přihlašovatel přiblíží podstatu řešení. Předběžný zájem můžete oznámit již nyní na adresu info@helpnet.cz.