být dobrovolníkem znamená více než jen výpomoc druhým

  • 12. 06. 2018
být dobrovolníkem znamená více než jen výpomoc druhým

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z. s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz

Pardubice – 12. června 2018

Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem a Rodinnými pasy připravily na 22. června třetí ročník Dne dobrovolnictví Pardubického kraje. Návštěvníci se mohou těšit na prezentaci dobrovolnických center a den plný zábavných aktivit a kulturních vystoupení. Akce startuje od 9:00 v Pardubicích na třídě Míru v prostoru u památníku Jana Kašpara a potrvá až do 17:00.

 

Za akci se postavilo 7 dobrovolnických centrem Pardubického kraje. „Smyslem je ukázat a přiblížit jejich činnost veřejnosti. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost zkusit si oblek simulující stáří nebo se na chvíli ocitnout v „kůži“ slepce a nechat si pomoci od dobrovolníka. Zájemci si mohou půjčit invalidní vozík a předvést se jak jsou zdatní v manévrovací jízdě,“ nastínila zajímavé prvky programu Jana Machová ředitelka spolupořádající organice KONEP a zároveň dodává, „Den dobrovolnictví je určen pro širokou veřejnost. Na své si zde přijdou senioři i ti nejmenší. Chceme veřejnosti ukázat, co vše obnáší práce dobrovolníka a hlavně, že pracovat jako dobrovolník je možnost předat své zkušenosti těm méně zkušeným. Například je naučit vařit, malovat, cvičit jógu nebo doučovat angličtinu.“

 

„Den dobrovolnictví slouží převážně k prezentaci práce dobrovolnických center. Věnovat se budeme i otázce, jaké je to být dobrovolníkem. Dobrovolnictví není obyčejná činnost, ale přináší radost, pocit užitečnosti a nové dovednosti. Chceme, aby se zvyšoval zájem z řad veřejnosti o pomoc ostatním a mohla se tak rozvíjet nabídka dobrovolnických centrem. Každý rok se snažíme nové dobrovolníky. Chceme se aktivně podílet na oslovování a vytváření podmínek pro dobrovolnická centra, aby mohla koordinovat svou práci,“ komentoval smysl center radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který akci rovněž zaštiťuje.

 

Pro návštěvníky je po celý den připravený bohatý doprovodný program. Děti se mohou těšit na kouzelníka, který je nechá nahlédnout pod pokličku svého magického umění a ukáže jim několik kouzelnických triků a své umění předvede i loutkové divadlo Ahoj Chrudim. Děti si budou moci vyrobit svou unikátní a jedinečnou placku nebo si nechat na obličej namalovat obrázek. Během dne bude vyhlášena talentová soutěž o vstupenky do Muzea kouzel či Studia virtuální reality VR King.

 

Den zahájí hudební soubor „Buď fit“ ze Základní umělecké školy Přelouč, pokračovat budou bubeníci „Mlima Jua“ za Základní školu a Praktickou školu Svítání. Základní umělecká škola Havlíčkova představí filmové melodie v podání NO STRING ORCHESTRA. Starší generaci zahraje do „ouška“ známá místní kapela Pardubická šestka.

 

Dále máte jedinečnou možnost navštívit zdarma Studio virtuální reality VR King. Pro zájemce je v odpoledních hodinách připravena prohlídka. Pozadu nezůstanou ani mozkové závity. Jsou připraveny různé hlavolamy a mozkohrátky. Co takhle se naučit dát gól myšlenkou? Myslíte si, že to nejde? Tak se za námi zastavte odpoledne a můžete si vyzkoušet, jestli dokážete ovládnout své mozkové buňky a pohnout balónkem. Celý den zakončí koncertem chrudimská rocková kapela Wječná žízeň.