Bylinná zahrádka našich prababiček

  • 27. 03. 2015
Bylinná zahrádka našich prababiček
Zima je pryč, jaro přede dveřmi a my bychom Vám rádi rádi představili projekt o.s. Přátelé bájné hory Blaník vhodný pro firmy, rodiny i jednotlivce. Projekt, který odráží současný pozitivní trend návratu k ekologicky čistým produktům, k přírodě, k moudrům našich prababiček.

Zima je pryč, jaro přede dveřmi a my bychom Vám rádi rádi představili projekt o.s. Přátelé bájné hory Blaník vhodný pro firmy, rodiny i jednotlivce. Projekt, který odráží současný pozitivní trend návratu k ekologicky čistým produktům, k přírodě, k moudrům našich prababiček. Na prozatimní ploše 500 m2 v nádherném prostředí pod horou Blaník je v současné době zakládáno experimentální centrum v podobě Bylinné zahrady našich prababiček. Tato zahrada bude nabízet směs rostlin, které se zejména na Podblanicku pěstovaly v dobách minulých, ale také ukázky chovu domácích zvířat (ovce, kozy, králíci a drůbež), včelí úly, ohniště i pec na pečení chleba. V rámci zahrady je možné uspořádat firemní workshopy kombinující odbornou náplň s možností vyzkoušení původních hospodářských prací i s případným přírodním vařením. Zahrada je velmi vhodná i pro pořádání teambuildingů nebo rodinných dnů. Ubytování je zajištěno v nedalekém zrekonstruovaném romantickém mlýně, pro odvážné pak ve stanech na louce s výhledem na horu Blaník. Provoz a vznik experimentálního centra je financován nadšením   a dobrovolnou prací, občas to, ale nestačí ... Hledáme (nejen) firemní dobrovolníky, kteří nám pomohou vybudovat veřejně přístupnou bylinnou zahradu.

 

 

Jak to začalo
Tak nějak nám vadí, že v přírodě není mnoho možností, kde si můžete udělat táborák, ugrilovat maso a pokud chcete stanovat jinde než v kempu, hrozí Vám přinejmenším pokuta. Městské děti z velké části neumí rozdělat oheň, s nářadím to také není moc slavné, neznají bylinky, nepoznají ptáčky, nevyznají se v lese a domácí zvěře se dost často bojí. Tak jsme se rozhodli to trošku změnit .... 


Co je náš cíl
Rádi bychom pod bájnou horou Blaník na 2 hektarech půdy vytvořili kombinované experimentální centrum. Jehož cílem bude nejen vrátit krajině původní tvář, ale hlavně dodat kulturní funkci. Celý projekt je založen na dobrovolnické aktivitě účastníků, kteří budou moci zadarmo využívat produktů a služeb experimentálního centra. Vše záleží na tom, co společnou silou dokážeme a do čeho se budeme chtít pustit. Podrobnější informace najdete na webu.
www.experimentalnizahrada.cz/clanky/plany.html

Detaily projektu
Na prozatimní ploše 500 m2 v nádherném prostředí pod horou Blaník je v současné době zakládána veřejně přístupná Bylinná zahrada našich prababiček. Tato zahrada bude nabízet směs rostlin, které se zejména na Podblanicku pěstovaly v dobách minulých, ale také ukázky chovu domácích zvířat (ovce, kozy, králíci a drůbež), včelí úly, ohniště i pec na pečení chleba.
... a ještě něco navíc …
protože v těchto místech loví čáp černý, plánujeme zde vytvořit veřejně přístupnou monitorovací stanici.
… a to není všechno ....
dále bychom rádi i koutek experimentální archeologie s ukázkou starých řemesel a takovou malou vesnickou ZOO, která bude v kopiích keltských přístřešků.


Podpořte nás
Hledáme (nejen) firemní dobrovolníky, kteří nám pomohou vybudovat veřejně přístupnou bylinnou zahradu.
Provoz a vznik experimentálního centra je financován nadšením a dobrovolnou prací, občas to, ale nestačí ...
Pokud Vás projekt zaujal, můžete nás finančně podpořit.
Č. účtu je 2900264393/2010.
Kromě financí, uvítáme i materiální podporu v podobě suchého chleba, skořápek, zrní, sena, sazenic, materiálu pro budování centra, či hospodářského zvířectva.
V rámci zahrady je možné uspořádat firemní workshopy kombinující odbornou náplň s možností vyzkoušení původních hospodářských prací i s případným přírodním vařením. Zahrada je velmi vhodná i pro pořádání teambuildingů nebo rodinných dnů.
Podpořte nás za dárek, nebo jen tak:
V rámci Bylinné zahrady našich prababiček si můžete založit vlastní záhonek, vysadit ovocný strom, či keř. Zároveň zde můžete uspořádat netradiční dětský den, nebo třeba zůstat pár dní kempovat a vyzkoušet si původní hospodářské práce, včetně zpracování úrody.
Podpořte náš projekt a vyberte si odměnu dle svého výběru:
Kč 100,- obratem získáte dobrý pocit a nám přispějete třeba na 1/6 balíku sena
Kč 200,- vyberte si domácí výrobek z naší zahrady (na výběr máte: výborné domácí nudle, medové perníčky, nebo bylinnou směs na čaj). My za to na oplátku nakoupíme sazenice, či semena do bylinné zahrady.
Kč 350,- co třeba spaní v hotelu s miliardou hvězd ? Můžete přespat u naší tůně za doprovodu žabí symfonie. Budete mít připravené dřevo na oheň a flákotu na rošt. Západ slunce nad Blaníkem je k nezaplacení.
Kč 500,- připojte se s námi do projektu Slepice v nouzi a zachraňte 10 slepičích životů. Od nás získáte v průběhu sezóny 50 ks domácích vajec 
Výrobky a vejce předáváme osobně u nás, nebo necháváme v Praze na Žižkově, případně po dohodě můžeme zaslat poštou
Možnosti ročního sponzoringu
VIP členství – Kč 1000,- – pro své klienty, eventuálně zaměstnance, získáte místo a materiál na záhonek. Jako bonus dostanete sazenice bylinek a pár našich semínek pro začátek
Firemní záhon – Kč 2500,- – pro své klienty, eventuálně zaměstnance, získáte ze sklizně 15 ks balení bylinných čajů pro zimní období
Firemní medík – Kč 4000,- Kč - pro své klienty, eventuálně zaměstnance, získáte po stočení 15 ks balení půlkilových sklenic domácího neupravovaného medu s Vaší etiketoua možnost kdykoliv navštívit včelnici
VIP adopce domácího zvířete „ovečky“ – Kč 7500,- – se svými klienty, eventuálně zaměstnanci můžete na zahradě uspořádat firemní party s grilováním, od nás jako poděkování získáte sud nepasterizovaného kvasnicového piva (ovečku ušetříme)
Umístění loga sponzora na webových stránkách a PR propagace je samozřejmostí.
Pokud upřednostňujete jinou formu spolupráce, neváhejte nás kontaktovat. Připravíme Vám nabídku dle Vašich přání a snů.
Recepty z naší zahrádky
Podzimní bylinná směs Experimentální zahrady: šípek plod, bezinka plod, kopřiva, řebříček, oregano květ, mateřídouška, květ růže stolisté, máta - lze použít čerstvé i sušené bylinky. Zalít horkou vodou/doba výluhu: max 2 minuty / možno opakovat až 3x
Kopřivové pesto: nasekáme čerstvé kopřivy, domácí český česnek a slunečnicová semínka, nastrouháme 16 měsíců zrající parmazán, promícháme dohromady s panenským olivovým olejem a dle chuti dosolíme  

Kontakt

o.s. Přátelé bájné hory Blaník
Karhule 1, 257 08 Načeradec
 Ičo: 22876006
Č. účtu: 2900264393/2010
Zpracovala: Karolína Josková 774 35 35 72 karolina@kprodukce.cz www.experimentalnizahrada.cz