Burza filantropie vyhrála 3. místo v evropské inovační soutěži

  • 05. 05. 2016
Burza filantropie vyhrála 3. místo v evropské inovační soutěži
Dobročinný fenomén Pardubického kraje - Burza filantropie uspěla v mezinárodní soutěži pro nejlepší sociální inovace SozialMarie. Letošní finále se konalo ve Vídni a burza v něm uspěla v konkurenci dalších 280 projektů.

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z. s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

 

 

Burza filantropie vyhrála 3. místo v evropské inovační soutěži

 

Pardubice – 3. dubna 2016

 

Dobročinný fenomén Pardubického kraje - Burza filantropie uspěla v mezinárodní soutěži pro nejlepší sociální inovace SozialMarie. Letošní finále se konalo ve Vídni a burza v něm uspěla v konkurenci dalších 280 projektů.

 

Porota ve svém rozhodnutí na Burze filantropie oceňuje, že: „Soukromé firmy, veřejná správa a neziskové organizace se setkávají, aby společně diskutovaly o různých sociálních projektech a podpořily projekty ve svém kraji. Může se jednat o podporu finančního charakteru, věcné dary nebo různé služby. Inovační rámec umožňuje, že se tyto různé „světy“ nejen potkávají, ale navzájem i sbližují.“

 

S nápadem uskutečnit Burzu filantropie přišla Koalice nevládek Pardubicka v roce 2011. Od té doby ji každoročně pořádá společně s Pardubickým krajem.

 

Naše radost je nepopsatelná. Ocenění je však pro nás velkým závazkem do budoucna. Burzu chceme dále vylepšovat a také ji šířit do dalších krajů České republiky. A kdo ví, díky ocenění může být další pomyslnou metou konání Burzy filantropie v jiných evropských zemích,“ podělila se o pocity a plány Jolana Štěpánková, předsedkyně Koalice nevládek Pardubicka. „Mám velkou radost, že burza se zrodila právě v Pardubickém kraji. Společně s Koalicí nevládek Pardubicka o ni pečujeme od samého začátku, neboť víme, že inovativní nápady potřebují i finanční podporu a záštitu,“ dodává Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který je zároveň pravidelným donátorem Burzy filantropie.

 

Kromě samotného ocenění získala Burza filantropie v rámci programu záštity SozialMarie i nového patrona, je jím bývalý viceguvernér České národní banky a do roku 2015 generální ředitel České spořitelny, pan Pavel Kysilka, který se rozhodl burze pomoci s jejím dalším rozvojem: „Platformy, které spojují lidi, kteří by se jinak nikdy nepotkali, znásobují naší sílu a energii. Burza filantropie má navíc ohromný potenciál růstu, a já s jeho naplněním chci pomáhat.“

 

V mezinárodní porotě usedla za Českou republiku expertka na sociální inovace Anna Kadeřábková. I ona se podělila o svůj pohled na burzu: „Jedinečný příklad úspěšné sociální inovace budované zdola, která propojuje různé institucionální sektory v sociální síti založené na sdílených hodnotách všech zúčastněných aktérů – to je zatím v evropském kontextu velmi výjimečné. Burza má díky těmto charakteristikám velký potenciál jako nástroj podpory rozvoje lokálního sociálního kapitálu. Jde o obrovský úspěch ve velké  mezinárodní konkurenci sociálních inovací z více než 280 přihlášek v letošním roce. Jsem ráda, že výjimečnost burzy stvrzuje i volba patronství pana Kysilky.“

 

O výjimečnosti Burzy filantropie se ostatně může každý přesvědčit na vlastní oči. První šanci bude mít v Pardubicích, kde proběhne 15. června od 13:00 ve Skautském centru Vinice. Následovat budou burzy v Chrudimi (22. června), Ústí nad Orlicí (7. září) a Svitavách (12. září).