Burza filantropie pomůže neziskovkám z chrudimska

  • 20. 06. 2017
Burza filantropie pomůže neziskovkám z chrudimska
Ve středu 21. června bude Hlinsko poprvé dějištěm dobročinné Burzy filantropie. V rámci šestého ročníku burzy na ni představí své prospěšné projekty 5 neziskových organizací z chrudimského okresu. Svými finančními nebo materiálními dary je připraveno je podpořit 6 donátorů z místních firem, města Chrudim a Pardubického kraje.

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz

burza filantropie pomůže neziskovkám z chrudimska

Pardubice – 19. června 2017


Ve středu 21. června bude Hlinsko poprvé dějištěm dobročinné Burzy filantropie. V rámci šestého ročníku burzy na ni představí své prospěšné projekty 5 neziskových organizací z chrudimského okresu. Svými finančními nebo materiálními dary je připraveno je podpořit 6 donátorů z místních firem, města Chrudim a Pardubického kraje.

 

Burza filantropie se bude konat v hlineckém Multifunkčním centru, její start je v 13:30. Burzu každoročně pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem. „Do chrudimské Burzy filantropie se letos přihlásilo 13 projektů, donátoři z nich vybrali 4 projekty, jejichž prezentaci si přejí slyšet na živo. Pátý projekt postoupil na základně hlasování veřejnosti,“ vysvětluje výběr postupujících Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

 

„Na loňské burze v Chrudimi pomohli donátoři svými dary ke zrodu 6 projektům. Podpořili je částkou 190 000 korun. I letos se sešlo mnoho kvalitních projektů, těším se proto na prezentace „finalistů“. Slyšet projekty naživo je skvělá cesta, která nám pomáhá se kvalifikovaně rozhodnout o jejich podpoře,“ zmiňuje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který je pravidelným donátorem Burzy filantropie.

 

A které projekty tedy donátoři i veřejnost na burze uslyší? Představí se sportovní oddíl TJ Léčebna Košumberk, která si připravila projekt na zřízení cyklocentra pro handicované. Ti se budou moci prostřednictvím sportu zapojit do aktivního života a jezdit na speciálních tricyklech nebo handbiku.

 

Stejně jako před rokem si donátoři vybrali i Klub ochránců přírody Habrov. Před rokem na burze uspěli se svým záměrem vybudování Ekocentra Ledňáček v Chrudimi a nové centrum se skutečně podařilo zprovoznit. Nyní do něj chtějí pořídit ještě nové vybavení na naučné kroužky pro rodiny.

 

Na burze se představí i „domácí“ Mateřské centrum Hlinečánek, které žádá donátory o podporu při obnovení své činnosti – centrum je totiž potřeba vybavit novým nábytkem nebo potřebami pro vedení kroužků, tak, aby mohlo sloužit maminkám s dětmi a pro pořádání různých aktivit, oslav svátků nebo karnevalů.

 

Centrum J. J. Pestalozziho bude usilovat o podporu na zvelebení Domu na půl cesty v Hrochově Týnci, v němž žijí mladí lidé, kteří opustili dětské domovy.

 

Nováčkem na burze je Oblastní charita Nové Hrady. Ta by si ráda pořídila nové auto, kterým pracovníci charity budou moci jezdit pomáhat do rodin v okolí a řešit jejich nepříznivé životní situace.

 

Příběhy, které stojí za představenými projekty, si může přijít poslechnout každý. Burza filantropie je totiž veřejnou záležitostí. Podporu projektům lze vyjádřit i velkým potleskem za prezentaci. Sraz přátel dobročinnosti bude 21. června od 13:30 v Multifunkčním centru v Hlinsku!