Burza filantropie pomáhá i tento rok na orlickoústecku

  • 06. 09. 2016
Burza filantropie pomáhá i tento rok na orlickoústecku
Burza filantropie zavítá 7. září popáté do Ústí nad Orlicí. Své veřejně prospěšné projekty zde bude prezentovat 6 neziskových organizací. Svými finančními a materiálními dary podpoří start nových projektů 11 donátorů z řad firem i veřejné správy. Burza startuje v 13:00, jejím dějištěm bude Oranžový salonek hotelu UNO.

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

Burza filantropie pomáhá i tento rok na orlickoústecku

 

Pardubice – 5. září 2016

 

Burza filantropie zavítá 7. září popáté do Ústí nad Orlicí. Své veřejně prospěšné projekty zde bude prezentovat 6 neziskových organizací. Svými finančními a materiálními dary podpoří start nových projektů 11 donátorů z řad firem i veřejné správy. Burza startuje v 13:00, jejím dějištěm bude Oranžový salonek hotelu UNO.

Burzu filantropie pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou.

Loňská Burza filantropie pro okres Ústí nad Orlicí byla velmi úspěšná. Neziskové organizace získaly na své projekty dary v hodnotě 349 000 korun. Donátoři z Orlickoústecka již několikrát prokázali, že mají velkou chuť pomáhat rozvoji regionu. Zajímavostí tohoto ročníku bude i účast více měst než hostitelského Ústí nad Orlicí. Na burze tak mezi donátory přivítáme i zástupce měst Žamberk a Letohrad,“ informuje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a pravidelný donátor Burzy filantropie.

Do finále burzy postoupilo 6 projektů neziskových organizací z celkového počtu 22 přihlášených. O přízeň donátorů se tak bude ucházet CEMA Žamberk, která si tento rok připravila projekt pro své klienty z Domu na půl cesty. CEMA je chce naučit správně hospodařit s penězi, samostatně bydlet a vařit. Žamberk bude mít letos na burze i druhého reprezentanta – spolek Muzeum starých strojů a technologií. Muzeum si přeje opravit výtah a tím zpřístupnit své expozice a kulturní akce i pro osoby s pohybovým omezením nebo maminky s kočárky. Poprvé se Burzy filantropie účastní Sdružení Neratov, a to s projektem „Nesoudíme, pomáháme“. Jeho podstatou je vybavení chráněné dílny, v níž najde práci 12 handicapovaných lidí.

Burzy se bude účastnit i Lesní klub Letohrad, ten chce pro děti a rodiny pořádat muzikoterapeutické kurzy, na burze proto žádá o prostředky na nákup hudebních nástrojů. Svého zástupce na burze bude mít i Lanškroun. Rodinné integrační centrum zde chce vybavit svou hernu novými pomůckami, které pomohou rozvoji dovedností handicapovaných dětí, zejména s autismem. Šestý finálový projekt je od Oblastní charity Ústí nad Orlicí, která potřebuje zateplit půdní prostory své budovy, jenž vytváří zázemí službám domácí hospicové péče, občanské poradny, půjčovny kompenzačních pomůcek a sociální sprchy pro osoby bez přístřeší.

Burza filantropie letos zažívá svůj pátý ročník. „Od roku 2012 se na Burze filantropie v Pardubickém kraji vybraly dary v hodnotě 5 543 500, díky nimž mohlo vzniknout 163 veřejně prospěšných projektů. Na dobročinné burze během let pomohlo na 60 různých donátorů. V letošním roce si burzy všimli i v Evropě. Byla totiž oceněna jako 3. nejlepší sociální inovace v mezinárodní soutěži SozialMarie,“ bilancuje Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

Na Burze filantropie je vítána i veřejnost. Ta se může přijít osobně seznámit s projekty neziskových organizací, z jejichž realizace bude mít následně sama užitek. Přijďte proto své oblíbené neziskovky v jejich snažení podpořit svým potleskem a napovědět tak donátorům při rozhodování o darech.