Burza filantropie nadále propojuje světy neziskovek a firem

  • 14. 06. 2015
Burza filantropie nadále propojuje světy neziskovek a firem
„Den D“ pardubických neziskovek skončil velkým úspěchem – donátoři podpořili veřejně prospěšné projekty sumou 304 000 Kč!

 

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, o. s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 774 412 876, machova@konep.cz

 

Pardubice – 10. června 2015

V Pardubicích byl zahájen již čtvrtý ročník dobročinného setkání Burza filantropie, pořádaném Koalicí nevládek Pardubicka a Pardubickým krajem. Na Burze se i letos představily projekty neziskových organizací, které se ucházely o finanční nebo materiální podporu donátorů z řad podnikatelského a veřejného sektoru. „Den D“ pardubických neziskovek skončil velkým úspěchem – donátoři podpořili veřejně prospěšné projekty sumou 304 000 Kč!

„Se svými projekty uspělo všech 6 neziskových organizací, které do „finále“ burzy postoupily na základě hlasování veřejnosti i samotných donátorů,“ informuje o výsledku burzy Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

Díky získané podpoře bude pozitivně ovlivněn život mnoha lidí. Česká abilympijská asociace tak nastartuje svůj pozoruhodný projekt „Včelařství v zahradě u Kosatce“, spočívající v pořízení vlastních včelstev a stáčírny medu. Med z Pardubic bude brzy k dostání v prodejně Pardubanda. Zaměstnání zároveň získá několik handicapovaných klientů organizace. Oblíbená farma sdružení Apolenka – hiporehabilitace vybuduje díky finančním darům nové sociální zázemí. „Moc děkujeme za podporu donátorů, díky nim budeme moci pořídit nové mobilní toalety, ty budou sloužit všem návštěvníkům farmy, klientům hiporehabilitace i školním dětem, které k nám chodí na environmentální výuku,“ vysvětluje Diana Houdová ze sdružení Apolenka – hiporehabilitace.

Donátoři Burzy filantropie pomohli mnoha potřebným, především dětem. Málokdo si dokáže představit těžké životní situace rodin s neslyšícími dětmi. Právě jim pomůže projekt „Znakujeme s medvědy“ Centra pro dětský sluch TamTam. Plyšoví medvídci pomohou rodičům i dětem při učení znakového jazyka a vyjadřování vlastních pocitů a potřeb. Podobně složitý je život rodin a dětí s poruchami autistického spektra. Pro jejich rodiče prakticky neexistuje slovo „dovolená“, péče o děti je nepřetržitou činností. Pamatuje na ně však Rodinné integrační centrum, které pro ně zrealizuje odlehčovací služby spočívající v hlídání autistických dětí a poskytnutí alespoň krátkého volného času. Organizace Amalthea přichází se zcela novým přístupem v řešení složitých rodinných vztahů. Byť se to může zdát překvapivé, málokdy se při nich naslouchá přáním samotných dětí. Amalthea však chce toto změnit a pomocí projektu „Ptejme se dětí a naslouchejme jim“ zavést praxi respektování názorů a potřeb, které cítí ti nejmenší. Burza filantropie letos pomohla zlepšit život také nevidomým. Tyfloservis uspěl s projektem zřízení speciálně upravené cvičné kuchyně, jenž bude sloužit k nácviku praktických zkušeností z každodenního života v domácnosti, které přispějí k větší osobní samostatnosti nevidomých a slabozrakých klientů.
Letošní rok zavítalo na pardubickou burzu i mnoho významných hostů, kteří chtěli spatřit průběh burzy na vlastní oči. Patřili mezi ně zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, Asociace společenské odpovědnosti nebo místostarosta města Kolín. „Velmi mne těší, že Burza filantropie budí zájem napříč republikou. Věřím, že budeme inspirací i pro další kraje, ukazujeme nové cesty spolupráce neziskovek a firem. Velký dík za pořádání burz proto patří Koalici nevládek Pardubicka a zúčastněným donátorům,“ sděluje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a taktéž pravidelný donátor Burzy filantropie.

Burzu filantropie úspěšně ohodnotila expertka na sociální inovace Anna Kadeřábková, která je konzultantkou na Ministerstvu práce a sociálních věcí a ředitelkou Centra inovačních studií. „Burza byla fantastickým zážitkem, budeme rádi šířit její dobré jméno. Burza filantropie je důkazem, že nejlepší inovace vznikají ve spolupráci více sektorů, tedy neziskového, podnikatelského a veřejného. Bohužel zatím v České republice není tato spolupráce příliš rozvinuta oproti vyspělejším zemím. Pardubický kraj se díky této iniciativě řadí právě k těm vyspělejším. Věřím, že celá myšlenka burzy se odtud bude šířit i dále,“ podělila se o dojmy Anna Kadeřábková.

Cyklus úspěšných Burz filantropie pokračuje 17. června v Chrudimi, v říjnu poté budou následovat burzy v Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Všichni příznivci filantropie, firmy i soukromé osoby se mohou i nadále stát novými donátory Burzy filantropie a podpořit tak vznik veřejně prospěšných projektů neziskovek v Pardubickém kraji.