BURZA FILANTROPIE: DONÁTOŘI OPĚT PODPOŘILI NEZISKOVKY ZE SVITAVSKA

  • 06. 10. 2017
BURZA FILANTROPIE: DONÁTOŘI OPĚT PODPOŘILI NEZISKOVKY ZE SVITAVSKA
„Máme sečteno a dospěli jsme k úžasnému číslu! Na dnešní Burze filantropie věnovali donátoři neziskovám dary v hodnotě 269 000 korun,“ sděluje s radostí Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která burzu pořádá. Na darech se podílelo celkem 10 donátorů zastupujících firmy i veřejnou správu.

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz

  

Burza filantropie: Donátoři opět podpořili neziskovky ze svitavska

Litomyšl – 4. října 2017

 

„Máme sečteno a dospěli jsme k úžasnému číslu! Na dnešní Burze filantropie věnovali donátoři neziskovám dary v hodnotě 269 000 korun,“ sděluje s radostí Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která burzu pořádá. Na darech se podílelo celkem 10 donátorů zastupujících firmy i veřejnou správu.

 

Dobročinnou Burzu filantropie pořádá od roku 2012 sdružení neziskových organizací Koalice nevládek Pardubicka a Pardubický kraj, podporuje ji také Krajská hospodářská komora.

 

„Na dnešní Burze filantropie bylo podpořeno celkem 6 neziskových organizací. Neziskovky opět přišly s úžasnými nápady, kterými pomohou mnoha lidem na Svitavsku, ať už jde o děti, rodiny, seniory nebo handicapované. Během 6 let podpořili donátoři na burze v okrese Svitavy celkem 40 veřejně prospěšných projektů a to dary v hodnotě 1 510 500 korun,“ shrnuje přínos burzy Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který byl i na této burze jedním z donátorů.

 

A jaké blahodárné aktivity donátoři ze Svitavska podpořili?

 

Svitavská charita díky podpoře donátorů pořídí nové mobilní záhony, na kterých budou moci společně zahradničit senioři, děti i handicapovaní. Pěkně společně! „Náš projekt Ať vše dobré zakoření není pouze o zahradničení, je o trávení času pohromadě, získávání nových dovedností, u seniorů to navíc probouzí pozitivní vzpomínky na aktivní léta, kdy sami obhospodařovali svou zahrádku,“ usmívá se Vendula Kouřilová z Charity Svitavy.

 

Obecně prospěšná společnost Děti patří domů na burze upozornila na problém umisťování dětí do výchovných ústavů, kterých bylo v roce 2016 v těchto zařízeních celkem 6593. Posláním organizace je proto přivedení dětí do pěstounských rodin. K tomu potřebují šířit osvětu – donátoři proto podpořili jejich projekt promítání filmu, ve kterém postavička Arfíka představuje život dětí v pěstounské péči. „Je důležité šířit osvětu o pěstounství, neboť každá rodina, která se rozhodne býti pěstouny a vychová dítě, je pro nás úspěchem,“ uvádí Dagmar Gloserová z Děti patří domů.

 

Uspěla také Oblastní charita Moravská Třebová. Donátoři podpořili její projekt „Lahodné čokoládové potěšení“, když přispěli na nákup nového výrobního stroje na pralinky. „Na stroji budou pracovat přímo naši klienti v rámci svých pracovních terapií, je to pro ně skvělá šance, jak se aktivně zapojit do života,“ vysvětluje Eva Růžičková, vedoucí denního stacionáře a sociálně-terapeutických dílen moravskotřebovské charity.

 

Donátoři své dary věnovali i Bonanze, která ve Vendolí opečovává hospodářský statek, kde ukazuje dětem život na vesnickém statku. „Děti jsou pro nás budoucnost, některé mají bohužel osobní problémy nebo se v problémovém prostředí pohybují, proto jim chceme pomoci zvládat život. A k tomu slouží náš statek, o který se mohou s námi starat a pečovat o zvířata,“ řekla Lenka Buchtová z Bonanzy Vendolí. Centrem života na statku je klubovna a právě ta bude díky donátorům nyní zvelebena.

 

Na burze získala podporu i místní, litomyšlská organizace Ruka pro život. Ta ve městě provozuje denní stacionář pro handicapované. Ve svém projektu si pro ně připravila pravidelné návštěvy plaveckého bazénu za doprovodu pečovatelů. „Spousta našich klientů si přeje chodit plavat, bohužel je pro ně nemožné kvůli svým handicapům využívat v běžném provozu, proto jim chceme za naší asistence toto potěšení dopřát,“ představuje v kostce projekt Jitka Tauchmanová.

 

Burza filantropie bude mít svou poslední letošní zastávku v Pardubickém kraji 18. října v Ústí nad Orlicí. I zde jsou donátoři připraveni podpořit prospěšné projekty neziskovek z celého orlickoústeckého okresu.