BURZA FILANTROPIE: DOBROČINNÉ PROJEKTY Z ORLICKOÚSTECKA ZÍSKALY 478 000 KORUN

  • 20. 10. 2017
BURZA FILANTROPIE: DOBROČINNÉ PROJEKTY Z ORLICKOÚSTECKA ZÍSKALY 478 000 KORUN

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz

 

Ústí nad Orlicí – 18. října 2017

 

„Výsledek letošní Burzy filantropie v Ústí nad Orlicí je opět fantatstický! Donátoři věnovali neziskovkám dary v hodnotě 478 000 korun. Skvělé je, že prospěšné projekty budou uskutečněny po celém orlickoústeckém okrese,“ vyhlásila výsledek dobročinné burzy Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka.

 

„Děkuji všem donátorům a neziskovkám, že společně pomáhají zlepšovat život v našem kraji. Mám velkou radost, že burzy v Ústí nad Orlicí se zúčastnili i 4 zástupci městských samospráv. Burza filantropie tak přináší skvělý efekt spolupráce mezi neziskovkami, firmami a veřejnou správou,“ uvedl Pavel Šotola radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a pravidelný donátor Burzy filantropie.

 

Burzu filantropie pořádá šestým rokem sdružení neziskových organizací Koalice nevládek Pardubicka a Pardubický kraj. Na burze v Ústí nad Orlicí se letos prezentovalo 6 rozličných projektů a všechny získaly podporu donátorů. Donátoři nad to podpořili menšími dary i dalších 13 projektů, které se do burzy přihlásily.

 

S velice ušlechtilým projektem přišla Škola jinak Lanškrounsko, která provozuje Lesní klub Březinka, kde se stará o zdravý rozvoj těch nejmenších. „Rybaříme, vaříme, malujeme, pracujeme se dřevem, vše děláme proto, aby děti nebyly ochuzeny o tyto dovednosti a v dospělosti jich mohly využívat. Například minulý týden jsme si chtěli udělat ohýnek, s dětmi jsme šli proto na dřevo a pročistit okolí od náletových dřevin, pro děti to byl ohromný zážitek, o kterém pak neustále mluvily, a kdybychom je nezastavili, vykácely by snad celý lesík,“ říká se smíchem Lucie  Kolínská.

 

Odměnu od donátorů si odnáší i Rodinné integrační centrum na pořízení speciálních pomůcek pro vzdělávání dětí s poruchami autistického spektra. „Díky zakoupení pomůcek se děti budou učit, jak se mají chovat ve společnosti dalších lidí, jak se chovat v běžných životních situacích – jak si říci o pomoc, jak říci, že je něco bolí – a v neposlední řadě, aby dokázaly chápat své emoce, ale také emoce druhých lidí, což bývá pro děti s poruchami autistického spektra často problémem,“ vnesl vhled do života dětí s autismem Martin Vařejčko.

 

Během prezentace Amalthey se donátoři i diváci dozvěděli více o pěstounské péči. „Přibližně 300 dětí v Pardubickém kraji žije v ústavních zařízeních a polovinu z nich je možné umístit do pěstounské péče,“ zmínila Hana Slezáková Kadlecová. Smyslem jejich projektu je uspořádat v Pardubickém kraji velkou osvětovou kampaň o pěstounství, která přispěje k většímu umisťování dětí do rodin. Donátoři s podporou neváhali.

 

Dary donátorů putovaly i do Žamberku pro organizaci CEMA, která se na burzu přihlásila s projektem na vybavení prostor na hlídání dětí předškolního věku v centru Maceška. „Chceme rozšířit prostory Macešky o půdní prostory našeho domu, díky čemuž budeme moci navýšit kapacity centra, na to však potřebujeme tyto prostory vhodně vybavit, aby se zde děti měly dobře,“ vysvětlila podstatu projektu Lucie Malá z CEMY.

 

Na Orlickoústecku se budou děti i zdravě stravovat! A to díky projektu Skutečně zdravá škola, ten se totiž zaměřuje na zdravé stravování, ale zároveň klade důraz na využívání lokálních potravin a osvětu o pěstování plodin a chovu zvířat. „Náš projekt běží již tři roky na 294 školách v republice. Působíme už také v Pardubickém kraji, školy jsou zde velmi aktivní. Hlásí se nám mateřské, základní i střední školy,“ řekla Karolína Kallmünzerová ze Skutečně zdravé školy.

 

Podruhé na Burze filantropie uspělo i Sdružení Neratov, tentokrát se svým projektem „Mít či nemít…skleníky?“. Jak už název napovídá, jeho smyslem je pořízení zahradnických skleníků, v nichž budou pracovat lidé s handicapem a pěstovat zeleninu. „Díky skleníkům budeme moci pěstovat zeleninu, kterou budeme moci používat i při výrobě našich zdravých svačin, které připravují také naši klienti s handicapem,“ přiblížila Klára Hudecová, která projekt na burze prezentovala.

 

Orlickoústecké setkání uzavřelo letošní putování Burzy filantropie po Pardubickém kraji. Během ní bylo podpořeno 45 projektů dary v celkové hodnotě 1 450 000 korun. I šestý ročník dobročinné burzy potvrdil, že Pardubický kraj je místem lidí se srdcem na pravém místě.