Burza filantropie: dárci z pardubicka věnovaly neziskovkám 428 000 Kč

  • 09. 06. 2017
Burza filantropie: dárci z pardubicka věnovaly neziskovkám 428 000 Kč
V Pardubicích byl zahájen 6. ročník dobročinné Burzy filantropie. A hned při prvním setkání byl velký důvod k radosti. 14 donátorů z řad podnikatelů, firem, Pardubického kraje a města Pardubice podpořilo 14 prospěšných projektů neziskových organizací z Pardubicka finančními, materiálními dary a další pomocí v celkové hodnotě 428 000 korun!

Tisková zpráva

KOALICE NEVLÁDEK PARDUBICKA, z.s.

Kontakt: Bc. Jana Machová, ředitelka KONEP, 777 837 950, machova@konep.cz 

Burza filantropie: dárci z pardubicka věnovaly neziskovkám 428 000 Kč

Pardubice – 8. června 2017

V Pardubicích byl zahájen 6. ročník dobročinné Burzy filantropie. A hned při prvním setkání byl velký důvod k radosti. 14 donátorů z řad podnikatelů, firem, Pardubického kraje a města Pardubice podpořilo 14 prospěšných projektů neziskových organizací z Pardubicka finančními, materiálními dary a další pomocí v celkové hodnotě 428 000 korun!

 

Burzu filantropie každoročně ve všech čtyřech okresech našeho kraje pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem. „Letos se do pardubické burzy přihlásilo 22 projektů neziskovek a více než polovina jich získala podporu. To svědčí o kvalitě nápadů neziskovek na zlepšení života v našem kraji a zároveň o velké chuti donátorů pomáhat tam, kde je potřeba. Přesně toto propojování je smyslem Burzy filantropie,“ vysvětluje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a pravidelný donátor Burzy filantropie.

 

Jaké zajímavé nápady tedy letos osvícení donátoři podpořili? Na burze všechny dojala prezentace spolku Hurá na výlet. Ten pořádá turistické zájezdy pro seniory, kteří chtějí žít nadále pestrý život, ale cestování „po vlastní ose“ je nad jejich finanční nebo zdravotní možnosti. Na burzu zavítala i jedna z účastnic zájezdů: „Moc děkuji, že se mladí o nás takto pěkně starají, podíváme se na spoustu pěkných míst a užijeme si přitom i legraci,“ vysekla poklonu prezentujícím. Donátoři s podporou neváhali.

 

Představilo se i Centrum pro dětský sluch Tamtam. Donátory zaujalo nejen svým projektem pořádání kursů pro děti se sluchovým handicapem ale také menším divadelním představením, při němž ztvárnili scénku z „běžného“ života, kdy se dva neslyšící ptají lidí na ulici na cestu. A právě zvládání těchto životních situací budou děti na kursu trénovat.

 

Všechny v publiku si svým vystoupením získal i mladý umělec a grafik Matěj s Aspergerovým syndromem. V rámci prezentace Rodinného integračního centra představil své sochy a malby svérázných postaviček. Centrum žádalo donátory o finance na nový počítač, díky němuž bude moci Matěj rozvíjet svou grafickou tvorbu. Dalším krokem je uspořádání výstav Matějových děl a jejich následná dražba. Donátoři nejen, že Matěje podpořili finančně, ale nabídli také své prostory pro pořádání výstav. Z filantropů se tak rázem vyklubali i milovníci umění!

 

Poněkolikáté se na burze představila i oblíbená Apolenka, která je známá především díky svým hiporehabilitacím a farmou se zvířaty ve Spojile. Farma je oblíbeným místem pro trávení volného času rodin z Pardubicka. A právě pro ně si Apolenka připravila zatraktivnění svého areálu. Donátoři poskytli své finance na rozšíření Relax parku, díky němu na farmě přibydou nové atrakce a prolézačky pro nejmenší děti a batolata.

 

Podobnou cestou se vydala i organizace Zeměkus, která provozuje lesní školku v Třebosicích. V ní zakládá „indiánskou vesnici“. Donátoři jim proto pomohli do začátků – díky jejich darům bude moci školka pořídit velké indiánské týpí.

 

Donátoři podpořili i zajímavý nápad Křižovatky handicap centrum. Ta díky nim pořídí nové tablety a speciální pomůcky pro terapie svých klientů. Díky nim budou moci zlepšit svůj zdravotní stav a trávit plnohodnotně čas ve společnosti.

 

Takzvanou divokou kartu, tedy přímou finanční nebo materiální podporu bez prezentace projektu, získalo dalších 8 neziskových organizací. Neziskovky takto podpořila například také 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská. Díky Burze filantropie však brzy vzniknou i další projekty.

 

„Na další Burzu filantropie se můžeme těšit 21. června. Tentokrát proběhne v Hlinsku a prezentovat se na ni budou projekty neziskovek z chrudimského okresu. Burzu jsme však s našimi partnery začali šířit i do dalších krajů! V květnu se uskutečnila v Jihlavě a středočeském Benešově a 14. června ji poprvé zažijí také České Budějovice. Máme radost, že se myšlenka z Pardubického kraje dále šíří republikou,“ zve na další dobročinné burzy Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.