Běžci v dámských červených šatech proběhnou centrem Prahy, podpoří charitu

  • 28. 04. 2016
Běžci v dámských červených šatech proběhnou  centrem Prahy, podpoří charitu
Účastníci charitativně-recesistického závodu Red Dress Run proběhnou ve čtvrtek 5. května dvoukilometrovou trasu centrem Prahy. Výtěžek ze vstupného dostane linka důvěry Senior telefon.

Účastníci charitativně-recesistického závodu Red Dress Run proběhnou ve čtvrtek 5. května dvoukilometrovou trasu centrem Prahy. Výtěžek ze vstupného dostane linka důvěry Senior telefon. Akci pořádá organizace Prague Hash House Harriers a Život 90. Startuje se v 18 hodin v ulici Karoliny Světlé 18 v Praze 1, kde Život 90 sídlí. Startovné je 200 Kč.
Co je Red Dress Run?
Běh v červených šatech (Red Dress Run) je mezinárodní charitativně-recesistický běh. V některých městech světa, například v New Orleans, se ho účastní i desítky tisíc lidí. Povinnou výbavou na tento běh jsou dámské červené šaty. Cílem tohoto běhu je dobře se bavit a vybrat peníze na vybraný charitativní projekt jak mezi účastníky, tak mezi pobavenými kolemjdoucími.
Co je Senior telefon?
Projekt, který běh Red Dress Run podpoří, je nonstop fungující bezplatná linka důvěry pro seniory Senior telefon s číslem 800 157 157. „Minuta provozu této linky stojí 5 korun,“ vysvětluje Jan Lorman, ředitel Života 90 s tím, že každý závodník svým startovným zaplatí 40 minut provozu. „To je doba, která se někdy rovná jednomu hovoru, kdy senior bilancuje svůj život, svěřuje se nám se svou samotou nebo hledá pomoc v těžké životní situaci,“ dodává Lorman.
Na Senior telefon se dovolá ročně 15 tisíc seniorů v nouzi nebo jejich blízkých. Nejčastějšími tématy hovorů je samota a stesk, ztráta někoho blízkého, špatná finanční situace nebo nefunkční rodinné vztahy. Za rok 2015 se také objevilo 475 hovorů s tématem týrání, 252 volajících uvažovalo o sebevraždě.
Co je to Hash?
Hash vymysleli britští vojáci bojující v Malajsii v roce 1942, od té doby se rozšířil do všech koutů světa. Hash je založen na staré britské tradici loveckých psů (Hounds and Harriers) a spojuje i název malajské restaurace, kde „otcové zakladatelé“ pili pivo – restaurace „Hash House“.
V dnešní době najdete hashery snad v každém větším městě světa. Pravidelně se scházejí a běhají po trasách značených moukou či křídou. Smyslem jejich setkání je dobře se pobavit. Pražský hash byl založen v roce 1984. Každý běh připravuje jiný hasher (tzv. zajíc), který předem označí, kudy cesta povede a pokusí se svými značkami ostatní hashery splést. Hash je proto dobrým způsobem, jak vidět své město v jiném světle a zažít spoustu legrace.

Jak se povedl Red Dress Run v roce 2014 v New Orleans uvidíte tady.
Kontakt: Michaela Sladká, michaela.sladka@zivot90.cz, tel. 737 162 088.