Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu

  • 15. 10. 2019
Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu

V říjnu Vám představujeme Alianci žen s rakovinou prsu. Jeden z projektů Aliance nám přiblížila Petra Svobodová.
 

Bellis je projektem Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s. už sedmým rokem. Tento projekt se zaměřuje na mladé pacientky (v produktivním věku), které si prošly nebo procházejí léčbou spojenou s nádorovým onemocněním prsu. Onemocnění u dívek a žen v mladém věku s sebou přináší řadu specifik a specifických problémů z rodinné, pracovní, zdravotní a sociální oblasti (mateřství, těhotenství, návrat do zaměstnání, partnerské vztahy, rekonstrukce prsu, sebevědomí,…), které jsou v životě každé pacientky stěžejní a které léčba karcinomu prsu do značné míry ovlivňuje. Proto je velmi důležité vzájemné předávání vlastních zkušeností pacientek.

Co ženám nabízíte?
Snažíme se poskytnout podporu každé mladé ženě, které vstoupí do života rakovina prsu a o vzájemné propojení pacientek. Zprostředkováváme odbornou i laickou pomoc hlavně v lékařských, psychologických a sociálních oblastech. Pro pacientky a jejich blízké pořádáme řadu akcí jako jsou třeba terapeutické pobyty, charitativní módní přehlídky, foto projekty, psychologické semináře a pohybové aktivity. Společně také učíme veřejnost správnému samovyšetření prsu a šíříme povědomí o nutnosti prevence tohoto onemocnění.

Co Vám práce v Alianci přináší?
Poprvé v životě mám pocit, že dělám něco, co má opravdu smysl. Vzhledem k tomu, že já sama jsem pacientka a mám za sebou léčbu rakoviny prsu, tak ve spoustě věcí mám osobní zkušenosti. Nebylo to pro mě jednoduché, ale uvědomila jsem si, že mohu předat něco důležitého… mohu o tom mluvit a předávat tak ženám informace, aby si hlídaly svoje prsa a pomoci jim tak nedostat se do situace, ve které jsem se ocitla já sama.

Co Vás za dobu působení v Alianci nejvíc potěšilo?
Přístup paní ředitelky Evy Knappové. Její profesionalita a velké srdce v mnohdy nelehkých situacích jsou opravdu obdivuhodné. Ale musím zmínit i zázemí, které nám poskytuje Aliance žen s rakovinou prsu celkově a v neposlední řadě poznávám spousty zajímavých a inspirativních lidí.

S čím se nejvíce potýkáte?
Jako projekt asi nejvíce se sháněním peněz. Není to úplně jednoduché a pořád se máme hodně co učit. A já sama osobně se nejvíce potýkám s příběhy, které nekončí šťastně.

Co byste nejraději změnila, aby byla Vaše práce ještě smysluplnější?
Určitě přístup některých odborníků - lékařů a zdravotního personálu. Bohužel se nám často stává, že musíme bojovat i s ne vždy vstřícnými přístupy z jejich strany, což je v situaci pacientek velmi náročné.

 

Více o projektu naleznete zde.