BanglaKids slaví 20 let

  • 08. 11. 2019
BanglaKids slaví 20 let

Rozvojový program BanglaKids humanitární organizace ADRA od roku 1999 zajistil vzdělání již 7 200 bangladéšským dětem a poskytuje jim tak cestu k lepší budoucnosti. BanglaKids tento rok slaví 20 let a při té příležitosti se konal Galavečer s benefiční přehlídkou sárí, který podpořily také známé osobnosti.

Galavečer zahájil ředitel humanitární organizace ADRA Radomír Špinka a představil moderátorku-komentátorku ČT Barboru Černoškovou, která večerem provázela. Zlatým hřebem večera byla módní přehlídka sárí, která předvedly jak osobnosti kulturního a společenského života, tak i pracovníci ADRA. Mezi účastnicemi přehlídky byla například Leona Machálková, Barbora Šporclová Kodetová, Jana Šrejma Kačírková, Ivana Vaňková či dokumentaristka Jana Počtová. Na akci nechyběl ani radní hl. města Prahy Adam Zábranský, který nad Galavečerem převzal záštitu.

 

Celkem se vybralo 56 144 korun, přičemž 25 000 korun se získalo z benefiční aukce sárí, které po skončení přehlídky představila Barbora Šporclová Kodetová. Vybraná částka pomůže zajistit dětem v Bangladéši lepší vzdělání a také život.

 

O programu BanglaKids

V Bangladéši stále nemá 12,2 milionu dětí šanci získat základní vzdělání a 25 milionů lidí žije pod hranicí chudoby – což často vede k dětské nucené práci, domluveným dětským sňatkům a předčasnému ukončení školní docházky. Příběhy těchto dětí najdete v knížce My, děti slumu nebo si je můžete přečíst i online. V době, kdy program začínal, bylo podporováno 199 dětí, v roce 2019 se jedná již o 1187 dětí, které mají díky dárcům šanci získat vzdělání. A jak celý program vlastně začal? V roce 1998 odjel český zubní lékař Milan Moskala pracovat do Bangladéše. Silně jej zasáhly žebrající a bezprizorní děti, které žily na ulici v hlavním městě Dháka. S manželkou a kolegy jim začali pomáhat – vařili rýži, čočku a zeleninu a hotová jídla distribuovali potřebným. Postupně si uvědomil, že děti potřebují vzdělání a dlouhodobou pomoc. Jeho prezentace oslovila paní Alenu Rusovou, která pomohla v roce 1999 získat pro děti první dárce. Celý příběh o tom, jak program BanglaKids vznikl, najdete zde.