AŽ NA SEDM MÍST SE ROZŠIŘUJE PROJEKT KONTAKTNÍCH MÍST PRO ONLINE NÁVŠTĚVY ODSOUZENÝCH VĚZEŇSKÉ SLUŽBY A AOOV

  • 28. 03. 2022
AŽ NA SEDM MÍST SE ROZŠIŘUJE PROJEKT KONTAKTNÍCH MÍST PRO ONLINE NÁVŠTĚVY ODSOUZENÝCH VĚZEŇSKÉ SLUŽBY A AOOV

NOVÁ KONTAKTNÍ MÍSTA POKRÝVAJÍ ZEJMÉNA VYLOUČENÉ LOKALITY
Praha, 28. března 2022: Asociace organizací v oblasti vězeňství (AOOV) a Vězeňská služba ČR rozšiřují společný projekt kontaktních míst pro online návštěvy odsouzených do pěti nových lokalit. Ke stávajícím kontaktním místům na Praze 8 a v Chodově u Karlových Varů nyní nově přibývají kontaktní místa v Bohumíně, Brně, Olomouci, Sokolově a Stráži pod Ralskem. Všechna kontaktní místa se nacházejí na pobočkách členských organizací AOOV. Výběru nových lokalit předcházel průzkum zájmu o tuto službu mezi lidmi s trestní minulostí a ve výkonu trestu. Cílem projektu je udržení a posílení rodinných vazeb odsouzených, což je jedním z předpokladů pro úspěšné začlenění osob po propuštění z výkonu trestu zpět do společnosti. Projekt tak přispívá ke snížení vysoké recidivy v České republice, která je dlouhodobě velmi vysoká. Až 70 % odsouzených se do věznice znovu vrací.

Co jsou to kontaktní místa?

Doba pandemie ukázala zvýšenou potřebu online komunikace ve vězeňství. Z důvodu zákazu osobních návštěv odsouzených přešla Vězeňská služba na Skypové hovory odsouzených s jejich blízkými. Mnoho rodin však nemá potřebné vybavení či znalosti, aby se mohly se svým blízkým spojit samy. Právě pro ně jsou tady kontaktní místa, s potřebným vybavením, kde jim školení pracovníci pomohou hovor uskutečnit. Kontaktní místa se také ukázala jako vhodná i pro lidi, kteří např. z důvodu nemoci, věku či z finančních důvodů, nemohou jezdit na osobní návštěvy ani při příznivé epidemiologické situaci. „Někteří vězni své rodiny prakticky nevidí. Jejich příbuzní buď nemají prostředky na cestu, nebo počítač a internetové připojení, aby uskutečnili hovor sami. Právě pro tyto rodiny a nejen pro ně jsou zde kontaktní místa, kde je zajištěno potřebné zázemí a podpora našich pracovníků,“ vysvětluje předsedkyně AOOV Mgr. Jana Smiggels Kavková. Kontaktní místa využijí také lidé s dětmi, pro které bývá často návštěva vězení traumatizující.

„Mám nemocné nohy a nemohu jezdit za svou vnučkou přes 300 km. Kontaktní místo je tak pro mě jedinou šancí, jak ji vidět,“ uvádí klientka kontaktního místa Romodrom na Praze 8.

Podle průzkumu Českého statistického úřadu z roku 2021 je 54 % domácností důchodců dosud bez přístupu na internet. Také skutečnost, zda má domácnost přístup na internet silně koreluje s výší příjmů domácnosti. V pětině domácností s nejvyššími příjmy mají přístup na internet téměř všichni, avšak v pětině nejchudších domácností má přístup na internet pouze přibližně polovina z nich. Právě pro ně jsou tady kontaktní místa. Kontaktní místa mohou využít všichni odsouzení muži a ženy ze všech věznic a vazebních věznic v ČR. Stačí, když si odsouzený rezervuje termín pro Skype hovor v kontaktním místě u svého vychovatele. Projekt je realizován ve spolupráci s GŘ VS.

Postup zavádění projektu

Projekt byl spuštěný v průběhu června 2021. Nejprve byl realizován v pilotní fázi po dobu pěti měsíců ve dvou kontaktních místech v Praze (v pobočce členské organizace Romodrom o.p.s.) a v Chodově u Karlových Varů (v pobočce členské organizace RUBIKON Centrum, z.ú.). V současné chvíli se rozšiřuje na dalších pět míst v členských organizacích AOOV: Bohumín (Romodrom o.p.s.), Brno (Společnost Podané ruce, o.p.s.), Olomouc (Společnost Podané ruce, o.p.s.), Sokolov (KOTEC o. p. s.), Stráž pod Ralskem (Komunitní dům Sv. Dismase, Charita Česká Kamenice).

O AOOV

V českých věznicích si odpykává trest téměř 19 000 lidí. Patříme k zemím s nejvyšším počtem v Evropské Unii. Index uvěznění se nedaří snižovat, i když kriminalita klesá. Více než 70 % propuštěných se do vězení vrací. Jednou z příčin je absence funkčního systému kontinuální práce s odsouzenými před výstupem z vězení a po propuštění. Právě tuto problematiku řeší Asociace organizací v oblasti vězeňství (AOOV), která sdružuje organizace, odborníky a propojuje různé aktéry v oblasti vězeňství a trestní justice. Cílem AOOV je společně prosazovat progresivní změny v oblasti integrace trestaných osob do společnosti a spoluvytvářet systém, který zohledňuje zájmy a potřeby trestaných osob, obětí i celé společnosti. Bližší informace o AOOV jsou uveřejněny na stránkách www.aoov.cz.