Asociaci pomáhající lidem s autismem podpoří koncerty na Petrově

  • 14. 05. 2015
Asociaci pomáhající lidem s autismem podpoří koncerty na Petrově
Dva univerzitní sbory z USA zazpívají ve dvou dnech v katedrále svatých Petra a Pavla v Brně. Spoluúčinkovat budou také Brněnský filharmonický sbor Beseda Brněnská pod vedením Petra Koláře a Dómský komorní sbor Brno pod vedením Dagmar Kolařové. Výtěžek z koncertů podpoří činnost jihomoravské Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Koncert sboru Providence College začíná 26. května v 17:30. O den později, 27. května, od 18:30 vystoupí sbor University of Virginia.

Dva univerzitní sbory z USA zazpívají ve dvou dnech v katedrále svatých Petra a Pavla v Brně. Spoluúčinkovat budou také Brněnský filharmonický sbor Beseda Brněnská pod vedením Petra Koláře a Dómský komorní sbor Brno pod vedením Dagmar Kolařové. Výtěžek z koncertů podpoří činnost jihomoravské Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s.
Koncert sboru Providence College začíná 26. května v 17:30. O den později, 27. května, od 18:30 vystoupí sbor University of Virginia.
Kulturní událost je pokračováním spolupráce Technického muzea v Brně a Asociace pomáhající lidem s autismem. Jedná se už o šestý a sedmý koncert, který se od roku 2007 na podporu činnosti s autistickými klienty koná.
Jako první se v úterý 26. května od 17:30 představí sbor Providence College z amerického státu Rhode Island pod vedením dirigenta profesora T. J. Harpera. Společně s ním bude účinkovat i Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská, nejdéle existující český sbor, který byl založen v roce 1860. V jeho čele stál dvanáct let také Leoš Janáček.
O den později, ve středu 27. května, od 18:30 vystoupí sbor University of Virginia pod vedením dirigenta profesora M. Slona. Zazní skladby světových autorů, jako je Anton Bruckner nebo Georg Fridrich Händel. Zpěváci nabídnou i adaptace skladeb českého komponisty Antonína Dvořáka. Přítomní si v katedrále budou moci vychutnat také vystoupení Dómského komorního sboru Brno. Jedná se o deset mladých zpěvaček, které se pod vedením dirigentky a sbormistryně Dagmar Kolařové věnují od roku 2008 církevní hudbě a jsou součástí hudební složky brněnské katedrály.
Výtěžek z obou koncertů podpoří Asociaci pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. která od roku 2002 systematicky a komplexně pomáhá lidem s poruchami autistického spektra. Tato nezisková organizace svým klientům nabízí například ranou péči, osobní asistenci, poradenství nebo volnočasové aktivity. Zajišťuje také další vzdělávání pro pedagogy, psychology či lékaře.