Anabell varuje před poruchami příjmu potravy

  • 05. 07. 2015
Anabell varuje před poruchami příjmu potravy
Česká Miss 2008 a modelka Eliška Bučková poznala na vlastní kůži zákeřnost a nebezpečnost anorexie. Tato zkušenost jí vedla ke spolupráci s Centrem Anabell, jehož se stala patronkou.

Touha po štíhlosti, diety a zase diety – to je cesta k poruchám příjmu potravy. Mezi poruchy příjmu potravy patří anorexie (odmítání jídla), bulimie (záchvatovité přejídání a následné uměle vyvolané zvracení), přejídání spojené s jinými psychickými poruchami. Česká Miss 2008 a modelka Eliška Bučková poznala na vlastní kůži zákeřnost a nebezpečnost anorexie. Tato zkušenost jí vedla ke spolupráci s Centrem Anabell, jehož se stala patronkou. Dne 26. června 2015 se konala v prostorách Running Mall v ulici Milady Horákové v Praze 7 tisková konference, které se účastnily PhDr. Ing. Jana Sladká, ředitelka a zakladatelka Centra Anabell, Eliška Bučková, Česká Miss 2008 a modelka, Ing. Tereza Bočková, nutriční terapeutka Centra Anabell.

Průběh tiskové konference

Tiskovou konferenci zahájilo promítání osvětového videoklipu s Eliškou Bučkovou. „Chtěla jsem být nejhubenější ze všech. Chtěla jsem to všem nandat, když o mně psali, že jsem tlustá. Čím víc lidí mi říkalo, že bych měla přibrat, myslela jsem si, že mi závidí, že chtějí být jako já,“ říká v osvětovém klipu Eliška Bučková. Přestože se při svých 180 cm dostala na váhu 49 kg, neuvědomovala si, že její počínání je životu nebezpečné. Naopak se domnívala, že jí všichni závidí její štíhlou postavu. Videoklip, ve kterém popisuje modelka Eliška Bučková své zkušenosti s anorexií a upozorňuje na její nebezpečnost, můžete shlédnout na https://www.youtube.com/watch?v=_K9CDtfVeSU.

Elišce Bučkové pomohlo v jejím boji s anorexií Centrum Anabell. Po překonání anorexie jí začaly chodit dopisy, e-maily s prosbou o radu. Sama sice neváhá hovořit o svých zkušenostech s anorexií, velice dobře si však uvědomuje, že rady a doporučení ohledně poruch příjmu potravy patří do rukou odborníků. „Chci pomoci dívkám dostat se z problému. 80 % modelek trpí anorexií nebo bulimií, ale nikdy to nepřiznají. Poznám to na nich. Bylo pro mě velmi těžké „jít s kůží na trh“, přiznat to. Bylo to velmi náročné. Rozhovor není tak náročný, osobní otázky odpálkuji, ale zde jsem mluvila jen o tom problému. Někdo o tom nemluví, někdo si z toho dělá legraci. Anorexie je stejně nebezpečná jako rakovina. Končí smrtí. Chci, aby se lidé nebáli si to přiznat. Já si to přiznala,“ hovořila o důvodu vzniku osvětového videoklipu, jehož cílem je upozornit na nebezpečí anorexie modelka Eliška Bučková. Eliška Bušková uspořádala charitativní akci, jejíž výtěžek ve výši 10.000,- Kč byl věnován na činnost Centra Anabell.

„V roce 2002, kdy jsme vznikli, bylo mým cílem upozorňovat na nebezpečí poruch příjmu potravy. Hledali jsme někoho, kdo má odvahu jako Eliška Bučková, kdo by nám pomáhal ve sdělování problému veřejnosti. Problém nesmí být zesměšňován, bagatelizován,“ řekla ředitelka a zakladatelka Centra Anabell PhDr. Ing. Jana Sladká. Na její slova navázala modelka Eliška Bučková: „Anorexie je onemocnění celé duše, je spojené s vnímáním sebe sama. Je opředené dekou, je to stigma, je to něco, o čem se nemluví, co je nepřípustné. Ano, mám to za sebou, vím, co to znamená.“


Kde je možné najít pomoc při poruchách příjmu potravy

Od roku 2002, kdy bylo založeno Centrum Anabell se nezvýšil počet zařízení, kde pomáhají lidem s poruchami příjmu potravy. Pokud má někdo problém s obezitou, není těžké zajít do některého z obezitologických center či poraden, kterých stále přibývá. Většina poraden v oblasti výživy se zabývá hubnutím. Kdo se však potýká s anorexií či s bulimií, zjišťuje, že není lehké najít pomoc. O anorexii a bulimii se moc nemluví, přestože počet lidí postižených těmito poruchami příjmu potravy stále roste. Kromě Centra Anabell je možné najít pomoc ve dvou pražských nemocnicích, v jedné brněnské nemocnici a v některých poradnách psychoterapeutů. Léčba je náročná a dlouhodobá.

„V roce 2013 bylo v naší republice léčeno 3824 pacientů, z toho 91 % žen. Tito pacienti byli většinou léčeni v jiných zařízeních, např. na psychiatrii, mnoho klientů se nedostalo k žádnému lékaři. Anabell nabízí komplexní pomoc, která zahrnuje psychology, psychoterapeuty, nutriční terapeutku, diskrétně a zdarma. Pořádáme také různé osvětové akce jako je akce „Jíme proto, abychom mohli sportovat“. V květnu jsme uspořádali pilotní ročník „Týdne bez diet s Anabell“ a chystáme projekt designových malých čokolád do kaváren. Čokoláda je symbolem poruch příjmu potravy, anorektičky jí odmítají, bulimičky jí jedí nadbytek,“ sdělila ředitelka Centra Anabell PhDr. Ing. Jana Sladká. Více informací o Centru Anabell a jeho činnostech můžete najít na webových stránkách www.anabell.cz.

O poruchách příjmu potravy s nutriční terapeutkou Centra Anabell

„Hranice mezi dietou a poruchami příjmu potravy je velmi tenká. Diety jsou součástí moderní doby, ženy je řeší již od útlého věku. Hubnutí a diety řeší žačky již na základních školách. Pokud má žena držící diety slabou vůli, upadá do kolotoče diet a následných jo-jo efektů. Pokud má silnou vůli, zvládne drastické diety a upadne do pasti jménem anorexie. Začátkem anorexie bývá často dieta založená na konzumaci ovoce a zeleniny. Je spousta „rychlodiet“, které slibují rychlé hubnutí. Tyto diety jsou velmi drastické, obvykle se jedná o hladovění. Anorexie začíná postupným vyřazováním potravin i celých skupin potravin, až nakonec zbyde pouze malé množství zeleniny. Tělo však potřebuje živiny, člověk nemůže být živ pouze z ovoce a zeleniny. Nakonec se anorektičky bojí pít vodu ze strachu, že přiberou. Pro anorexii je charakteristické zkreslené vnímání vlastního těla, vyzáblé anorektičky se vidí jako obézní. Anorektičky se mylně domnívají, že když přestanou jíst, bude jejich tělo „žrát“ tuky. Ve skutečnosti však jejich tělo „žere“ samo sebe.

Velké riziko pro vznik mentální anorexie představují alternativní diety, jako je veganská a vegetariánská strava, dělená strava, paleo dieta, nízko sacharidová dieta, dieta podle krevních skupin a další. K anorexii nemusí vést pouze touha po štíhlosti, může k ní dovést i nadměrný zájem o zdravé stravování. Anorektičky přidávají ke hladovění nadměrné cvičení. Zdravý životní styl zahrnuje jídelníček složený z běžných potravin v přiměřených množstvích s dostatkem pohybové aktivity,“ hovoří o poruchách příjmu potravy Ing. Tereza Bočková, nutriční terapeutka Centra Anabell. V současné době je velmi oblíbená bezlepková dieta jako cesta ke štíhlosti a zdraví. Co je na lepku škodlivého? Jak je možné pocítit při bezlepkové dietě úlevu, pocit svěžesti a energie? Na tyto otázky mi odpověděla nutriční terapeutka Centra Anabell Ing. Bočková: „Je pravda, že lidé, kteří nemají alergii na lepek ani netrpí jeho nesnášenlivostí, se cítí po vyřazení lepku svěží a plní energie. Propagátoři této diety tvrdí, že lepek škodí. Lepek opravdu škodí, pokud je ho nadbytek. Řešením není bezlepková dieta, ale omezit lepek, případně ho na několik dní vyřadit.“

K tomu, aby si někdo mohl přiznat, že trpí anorexií, musí být nejprve schopen reálně vnímat své tělo. Jinak si neuvědomí, že má nemoc jménem anorexie. Jak si anorektička uvědomí, že je vyhublá? Na tuto otázku mi dala odpověď nutriční terapeutka Ing. Tereza Bočková. „Používám přístroj In Body. Tento přístroj ukazuje kromě tělesné hmotnosti množství vody, tuku, svalů, kostní hmoty v procentech. Ukazuje také množství minerálů a vedle toho ukazuje, jaké jsou fyziologické hodnoty. Klientka vidí normální hodnoty a vedle nich své hodnoty, které jsou hluboko pod normou. Další úspěšná metoda je obkreslení klientčina obrysu.  Klientka si lehne na velkou plochu papíru a já nebo psycholožka obkreslíme obrys jejího těla. Klientka vidí, že obrys jejího těla je velmi úzký.“

Nedalo mi nezeptat se nutriční terapeutky Centra Anabell, jak naučí klientky normálně jíst i zda používá energetické doplňky stravy, jako je Nutridrink nebo Ensure Plus. „ V počátku jsem ráda, že klientka vůbec něco sní. Podle dohody s ní postupně přidáváme potraviny. Jídlo má malý objem, ale větší množství energie. Nejprve je třeba klientčinu tělu dodat energii. Teprve potom sestavují vyvážený jídelníček, to znamená jídelníček, ve kterém je dostatek všech látek, které tělo potřebuje. K tomu, aby rostly svaly, jsou potřebné bílkoviny, klientky však nemají téměř žádný tuk a bez tuku svaly neporostou. Proto je nejprve potřeba, aby se klientkám zvýšilo množství tuku v těle. Používám Nutridrink a další energetické doplňky stravy jako doplněk jídla, tyto doplňky nemají nahrazovat jídlo. Anorexie a další poruchy příjmu potravy se hodně týkají psychické stránky, proto jsou v Centru Anabell psychologové a psychoterapeuti.

Mnozí lékaři zakazují anorektičkám pohyb včetně chůze, já však nevidím důvod, proč by klientka nemohla mít trochu pohybu. Naše tělo se potřebuje hýbat, pohybová inaktivita je škodlivá. Vedu klientky k tomu, aby při zařazení pohybu zvýšily příjem energie. Mnohé klientky chtějí přibrat, jde to však velmi ztěžka. Mnohdy nedokáží sníst větší než minimální porce a kromě toho je provází strach z obezity. Velmi oceňuji pomoc svých kolegů a kolegyň psychologů a psychoterapeutů. Anorexie je velmi zákeřná, někteří lidé, které postihla, byli před tím dokonce obézní. V současné době panuje trend hubnutí, kult štíhlosti, Tito původně obézní lidé s postupným hubnutím ztratili soudnost, začali zkresleně vnímat své tělo a pozvolna se dostali do pasti anorexie.“

Zákeřného zabijáka jménem anorexie výstižně charakterizují tato slova: Ztratila jsem pár kilo. Ztratila jsem energii. Ztratila jsem přátele. Ztratila jsem vlasy. Ztratila jsem soudnost. Ztratila jsem menstruaci. Ztratila jsem osobnost. Ztratila jsem tělo. Ztratila jsem se…

Autorka: Evžena Janovská