5. ročník benefičního festivalu LacusMortis

  • 14. 09. 2013
5. ročník benefičního festivalu LacusMortis
Festival LacusMortis vznikl před pěti lety. Jeho hlavní myšlenkou je přispět na dobrou věc. Výtěžek z letošního festivalu je věnován společnosti Cesta domů, která se zabývá poskytováním péče umírajícím lidem a jejich blízkým.

Festival LacusMortis je benefiční festival, který se koná každým rokem začátkem podzimu na Letní scéně pražského Vyšehradu. Letošní ročník se konal v sobotu 7. září. LacusMortis je nejen jméno benefičního festivalu, ale také jméno umělecké skupiny, jak mi prozradil její zakladatel a její stálý člen Daniel Burger.

Na stránkách Vaší umělecké skupiny jsem četla, že se jedná o akci na pomezí snů a reality. Má Vaše umělecká skupina LacusMortis stálé členy? 

Stálými členy skupiny LacusMortis jsem pouze já a pan Jan Vališ. Na každé vystoupení oslovujeme nejen známé umělce, kteří se věnují například zpěvu, poezii, hudbě, písničkářství, divadlu, tanci a dalším uměleckým činnostem, ale i neznámé lidi, kteří něco umí a chtějí to převést. S námi koncertují známé osobnosti s neznámými umělci, chceme dát prostor neznámým talentům.

To je od Vás milé dát šanci i zcela neznámým umělcům. Jaká vystoupení má skupina LacusMortis kromě každoročního stejnojmenného benefičního festivalu?

Věnujeme se hlavně každoročnímu benefičnímu festivalu LacusMortis. Kromě toho nás můžete vidět před vánocemi na akci pojízdný Betlém v kostýmech betlémských postav na metru Flora, bližší informace budou na našich stránkách. Akce pojízdný Betlém není benefiční akcí, akce má za cíl přinést kolemjdoucím nevšední zážitek a zviditelnit skupinu LacusMortis. Kromě toho nemáme žádná další vystoupení, členové skupiny LacusMortis mají svá zaměstnání.

Můžete říci něco o vzniku festivalu LacusMortis a o jeho hlavní myšlence?

Festival LacusMortis vznikl před pěti lety, bylo to původně autorské čtení mé poezie. Tam vzešel návrh nejen opakovat vystoupení, ale také pozvat další umělce. A tak vznikl festival. Jeho hlavní myšlenkou je přispět na dobrou věc. Každoročně si vybíráme společnost, které bude věnován výtěžek z festivalu LacusMortis. Výtěžek z letošního festivalu je věnován společnosti Cesta domů, která se zabývá poskytováním péče umírajícím lidem a jejich blízkým.

Věnujete se kromě poezie ještě jiné tvorbě, např. próze?
Ne, věnuji se jen poezii.

Na co se mohou návštěvníci letošního festivalu těšit?

Mohou se těšit nejen na známou zpěvačku Lenku Dusilovou a skupinu Voila, ale také na perské tance, autorské čtení básníka Jiřího Feryny, bublinkovou show, komiksy. Budou si moci také zatančit v rytmu swingu a pro děti máme připravenou pohádku O větrném králi.

Můžete říci něco o příštím festivalu LacusMortis?

Jen to, že bude koncem léta opět zde, na Letní scéně pražského Vyšehradu. Programu, oslovením umělců se budeme věnovat během zimy a také si vybereme společnost, které bude věnován výtěžek z festivalu. Informace zveřejníme na našich stránkách www.lacus-mortis.wz.cz/
 

Děkuji za rozhovor.

A bylo se opravdu na co těšit, kromě skvělého vystoupení bylo možné ochutnat nejen výtečné domácí klobásy, pivo, domácí malinovou limonádu, coca-colu, ale také si u stánku společnosti Cesta domů koupit její výrobky a tím přispět na činnost této společnosti. Na festivalu vystoupil také Vojtěch Kozlík, manager společnosti Cesta domů, aby představil tuto společnost a její činnost.

Představení společnosti Cesta domů

Cesta domů je občanské sdružení, které pomáhá umírajícím a jejich blízkým. Naším posláním je nejen zajistit nevyléčitelně nemocným a umírajícím prožít konec svého života bez bolesti v kruhu blízkých, ale také odstranit tabuizování téma smrti. Dnešní společnost se vyhýbá tématu smrti, nechce o něm slyšet, smrt chápe jako hrozbu, jako něco násilného, něco, co do života nepatří. Dříve byla smrt chápaná jako součást života, stejně jako porod. Zcela běžným jevem byl nejen pohřební průvod městem, ale také, že členové rodiny umírali doma v kruhu svých blízkých. Na konci života má člověk nejméně sil a potřebuje podporu blízkých, ale mnoho lidí umírá v nemocnicích a v různých ústavech. Naše sdružení Cesta domů provozuje nejen domov s hospicovou péčí, ale také navštěvujeme nevyléčitelně nemocné a umírající v jejich domácím prostředí a pomáháme jejich blízkým. Tyto lidi navštěvují nejen naši zaměstnanci, lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovníci a psychologové, ale také naši dobrovolníci, kteří jsou vyškoleni v paliativní péči, tj. v péči o nevyléčitelně nemocné. Jsme nestátní zdravotnické zařízení, které nemá smlouvu se zdravotními pojišťovnami, naše činnost, tj. specializované paliativní péče není hrazena z veřejného zdravotného pojištění. Veškeré peníze potřebné pro naši činnost získáváme výhradně z grantů, darů a plateb našich klientů, kteří přispívají symbolickou částkou 200,- Kč denně, péče o nevyléčitelně nemocného stojí 2.000,- Kč denně. Kromě toho je našim klientům a jejich blízkým k dispozici půjčovna pomůcek, knihovna a také poradna. Poradna a příjem klientů sídlí na adrese naší kanceláře, Boleslavská 16, Praha. Kromě toho pořádáme různé benefiční akce, na kterých také vypomáhají naši dobrovolníci, zejména se zajišťováním občerstvení. Na naši činnost lze přispět nejen přispěním finanční částky na náš bankovní účet, ale také zakoupením zboží v našem krámku na Cestě domů, který je na adrese Bubenská 421/3, Praha 7, 170 00.
Vchod je z Antonínské ulice, pár kroků od metra C Vltavská, kousek ze Strossmayerova náměstí.

Vážení návštěvníci, na příští festival LacusMortis se můžete těšit příští rok koncem léta opět v čarokrásném prostředí Letní scény pražského Vyšehradu, kde vystoupí nejen známé osobnosti, ale také neznámí talentovaní umělci a také můžete přispět na dobrou věc.
 

Autorka: Evžena Janovská