25. benefiční narozeniny Hnutí DUHA

  • 01. 05. 2015
25. benefiční narozeniny Hnutí DUHA
Na první pohled to vypadá, že ekologie a pomoc potřebným spolu nesouvisejí. To však není pravda. Prostředí, ve kterém žijeme, ovlivňuje kvalitu našeho života. Podporovat ekologii znamená pomáhat ostatním i sobě.

Na první pohled to vypadá, že ekologie a pomoc potřebným spolu nesouvisejí. To však není pravda. Prostředí, ve kterém žijeme, ovlivňuje kvalitu našeho života. Podporovat ekologii znamená pomáhat ostatním i sobě. Podporování ekologie je hlavním cílem Hnutí Duha, které dne 23.4.2015 oslavilo již své 25. benefiční narozeniny. Oslava se konala v prostorách budovy Elektrických podniků, v Praze, v Bubenské 1.

Průběh oslavy
Na návštěvníky čekal bohatý program. Oslavy 25. narozenin začaly besedou na téma, jak se proměny současného světa promítnou do péče o přírodu, život v českých městech nebo ekologické politiky. Besedy se účastnili šéfredaktor Respektu Erik Tabery, biolog z Univerzity Karlovy prof. David Storch a programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh, moderátorem byl Vojtěch Koutecký z Geopolisu. Zdravé životní prostředí má velký vliv na kvalitu života každého z nás. Životní prostředí má vliv i na ekonomiku, ekologie a ekonomika spolu úzce souvisejí.

Dalším bodem programu byla vernisáž fotografické výstavy „Živí mě země“. Nechyběla ani hudba, video o historii a činnosti Hnutí Duha. Návštěvníci se mohli dozvědět o činnosti Hnutí Duha, podepsat petici na ochranu divoké přírody na Šumavě i koupit si benefiční předměty a tím přispět na činnost Hnutí Duha. O občerstvení se postaraly Kuchařky bez domova z organizace Jako doma, která pomáhá ženám bez domova v jejich návratu k běžnému životu. Kuchařky bez domova ukazují, že ztráta domova neznamená ztrátu schopností a dovedností. Oslavy byly ukončeny benefiční dražbou. Mezi dražebními předměty byl odlitek pravé rysí stopy, možnost navštívit rysa Blonďáka a případně se s ním pomazlit, obraz Archa od akademického malíře Jana Kristoforla, vzorek vzduchu s nadměrnou koncentrací oxidu uhličitého a další. Výtěžek dražby putoval na činnost Hnutí Duha.

Vernisáž fotografické výstavy „Živí mě země“
Před vchodem do budovy Elektrických podniků byly umístěny panely s tématikou ekofarem. Cílem výstavy bylo poukázat na důležitost ekologického zemědělství pro náš život i pro naše zdraví. Ekologická organizace Hnutí Duha prosazuje zdravé prostředí pro každodenní život. Hnutí Duha stálo za vznikem farmářských trhů a stojí také za vznikem aplikace Adresářfarmářů.cz. Seznam farmářů, hospodařících ekologickým způsobem je možné najít také na webových stránkách www.hnutiduha.cz/bio/dev.

Hnutí Duha podporuje ekofarmy, propaguje konzumaci zdravých potravin bez chemie. Potraviny bez chemie, sezónní ovoce a zelenina, je to nejlepší, co můžeme svému tělu dodat. Ke zdravé stravě patří také celozrnné obiloviny, celozrnná mouka, vejce, vše v bio kvalitě i mléko, mléčné výrobky a maso, pocházející ze zvířat chovaných tak, jak je chovali naši předkové. Ekologické zemědělství znamená propojení člověka s přírodou. Příkladem zemědělců, hospodařících tak, jak hospodařili naši předkové, je Koliba na Janovských pastvinách na Valašsku, ekofarma Jakubova, biofarma Kout, nacházející se v blízkosti Jánských Lázní a Vrchlabí, hanácká ekofarma Ctiboř i vinařství Richarda Stávka u Břeclavi. Návštěvníci si mohli také vyslechnout zajímavé příběhy fotografky, autorky výstavy „Živí mě země“ z pořizování fotografií. Fotografka hovořila o svých cestách po farmách i o pevných vtazích zemědělců a přírody.

Na jednom z panelů s fotografiemi bylo uvedeno, že Hnutí Duha dokáže rozhýbat politiky. Zeptala jsem se na podrobnosti jedné z pracovnic Hnutí Duha. „Zpracováváme dokumenty na aktuální témata týkající se zdravého životního prostředí, které umisťujeme na naše webové stránky a rozesíláme našim politikům. Někteří moji kolegové se účastní jednání s politiky. To ale není všechno. Pořádáme akce, na kterých děláme osvětu o nutnosti zdravého prostředí. Ekologie je velmi široké téma, týká se nejen ekofarem a zdravých potravin, chráníme také životní prostředí našich lesů a snažíme se, aby nevyhynuly jednotlivé živočišné druhy. Pomáháme nejen čistit naše lesy od odpadků, máme také tzv. rysí hlídky, které pomáhají vrátit rysy do naší přírody, podobným způsobem pomáháme k návratu dalších ohrožených živočišných druhů do přírody.“

V brzké době má být podepsána transatlantická smlouva, která zruší naše přísnější normy ohledně kvality potravin a nahradí je měkkými americkými normami. Tato smlouva přivede na náš trh geneticky modifikované potraviny z USA. Zeptala jsem se pracovnice Hnutí Duha na názor této organizace na transatlantickou smlouvu. „Vypracovali jsme dokument o dopadu podpisu transatlantické smlouvy na kvalitu našich potravin, který jsme umístili na naše webové stránky (http://hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/2015/03/ttip_maso.pdf) a také rozeslali našim politikům. Běžní spotřebitelé nejsou bezmocní, jak se na první pohled zdá. Oni rozhodují o tom, co bude na trhu, co se bude prodávat. Provádíme osvětu o důležitosti zdravých potravin bez chemie, pocházejících z ekofarem, to znamená od zemědělců, kteří hospodaří způsobem našich předků. Informujeme veřejnost o tom, že je vhodnější dávat přednost kvalitě před cenou. Ušetřit nákupem levnějších méně kvalitních potravin je velmi krátkozraké. Dávat přednost ceně před kvalitou znamená dávat přednost ceně před vlastním zdravím. Pokud budou spotřebitelé nechávat levné méně kvalitní potraviny v regálech, tyto potraviny budou postupně mizet z našeho trhu. O tom, jak budou prosperovat zemědělci hospodařící tak, jak hospodařili naši předkové, budou rozhodovat spotřebitelé. Když budou hodně kupovat jejich výrobky, bude na našem trhu více kvalitních potravin.“

Stručně o Hnutí Duha
Hnutí Duha je nezávislá ekologická organizace, která prosazuje zdravé prostředí pro život, pestrou přírodu. Prosazuje opatření, která zajistí zdraví a kvalitu života pro každého z nás, jako je lepší recyklace odpadu místo skládek, potraviny bez chemických látek, více cyklostezek ve městech, kvalitní veřejná doprava, zdravé hospodaření v lesích i v zemědělské krajině, o návrat velkých šelem na naše území, postupné snižování závislosti na drahých fosilních palivech. Více informací o Hnutí Duha, jeho činnosti a možnosti podpory je možné najít na webových stránkách http://www.hnutiduha.cz/.

Autorka: Evžena Janovská