14 ročník benefiční akce Běh pro Paraple

  • 18. 09. 2013
14 ročník benefiční akce Běh pro Paraple
Každý rok v červnu probíhá v pražských Letenských sadech akce Běh pro Paraple, kterou pořádá obecně prospěšná společnost Centrum Paraple. Letos již po čtrnácté vyrazili běžci na stometrovou trať ne proto, aby změřili své síly, ale aby vyjádřili solidaritu s lidmi na vozíku a přispěli na dobrou věc. Letošní 14. ročník akce Běh pro Paraple se kvůli červnovým povodním konal 11. září.

Každý rok v červnu probíhá v pražských Letenských sadech akce Běh pro Paraple, kterou pořádá obecně prospěšná společnost Centrum Paraple. Letos již po čtrnácté vyrazili běžci na stometrovou trať ne proto, aby změřili své síly, ale aby vyjádřili solidaritu s lidmi na vozíku a přispěli na dobrou věc. Letošní 14. ročník akce Běh pro Paraple se kvůli červnovým povodním konal 11. září.
 
Historie vzniku benefiční akce Běh pro Paraple

Hlavním program benefiční společenské akce Běh pro Paraple jsou závody dospělých i dětí, exhibiční závody firem v běhu na 100 m. Podmínkou není běžet, trať 100 m lze zdolat sprintem nebo volným stylem, nejde o to, doběhnout do cíle v co nejkratším čase, ale jde o vyjádření solidarity s lidmi na vozíku. Historie vzniku benefiční akce Běh pro Paraple sahá do roku 1999, kdy pan Michal Horáček závodil se svým soupeřem, se kterým se vsadil o 100.000,- Kč, v běhu na 5 km. Pan Horáček vyhrál sázku a svoji výhru věnoval společnosti Centrum Paraple. Tento čin byl inspirací ke vzniku akce Běh pro Paraple, první ročník této benefiční společenské sportovní akce se konal v roce 2000.

Průběh letošního ročníku Běh pro Paraple

Letošní, v pořadí 14. ročník Běh pro Paraple byl zahájen 11. září 2013 v 15:00 v pražských Letenských sadech blízko Hanavského pavilonu. Až do 18:50 se mohli na k tomu určených stáncích Centra Paraple registrovat jednotlivci i firmy. V ceně startovného, dospělí 300,- Kč a děti do 12 let 50,- Kč, bylo také tričko a pro děti placka. Veškeré vybrané startovné bylo určeno na činnost Centra Paraple. Všichni návštěvníci si kromě trička a placky mohli koupit různé předměty, např. termo hrnky, a tak podpořit činnost Centra Paraple. Po zaregistrování se a zakoupení trička, placky se běžci odebrali na start, kde je čekal moderátor Vladimír Kroc, aby jim položil několik otázek. Po výstřelu ze startovní pistole běžci vyrazili na trať, povzbuzováni moderátorkou Kateřinou Nekolnou. Návštěvníky benefiční akce Běh pro Paraple čekal také doprovodný program, mimo jiné představení Michala Nesvatby, a nechybělo ani občerstvení, pivo, káva a výborné domácí zákusky. Letošní 14. ročník benefičního festivalu Běh pro Paraple uzavřel koncert Jaroslava Uhlíře. Hlavním partnerem letošní akce Běh pro Paraple byla společnost Flexi životní pojištění, která přispěla částkou 100.000,- Kč.

O společnosti Centrum Paraple

Centrum Paraple je obecně prospěšná společnost, která již devatenáct let pomáhá lidem s poškození míchy z celé ČR i jejich rodinám a blízkým překonat těžkou životní situaci. Poraněním míchy, ochrnutím, ztrátou nebo omezením původní možnosti pohybu nekončí kvalitní život. I člověk na vozíku může žít aktivní život, dosáhnout co největší možné samostatnosti a nezávislosti, věnovat se svým zájmům, vrátit se ke své rodině, mít zaměstnání. K tomu potřebuje podporu a pomoc, tu mu nabízí společnost Centrum Paraple. Centrum Paraple poskytuje lidem s poškozením míchy nejen zdravotní péči a osobní asistenci, ale i sociální a psychologické poradenství, poradenství s bezbariérovými úpravami bytu, s úpravami auta na ruční řízení, poradenství s výběrem vozíku, rehabilitačních pomůcek a jejich získáváním, rehabilitaci, ve které je zahrnuta fyzioterapie, ergoterapie, sportovní terapie, i terapie v terénu, která je zaměřena na aktivní trávení volného času, a další služby, např. půjčovnu rehabilitačních, kompenzačních, sportovních pomůcek, servis vozíků, kurzy autoškoly, PC kurzy. Kromě toho společnost Centrum Paraple usiluje o informovanost veřejnosti o této problematice.

Jak lze podpořit společnost Centrum Paraple

Činnost Centra Paraple lze podpořit nejen finančním darem na sbírkové konto 932 932 932 / 0300, hmotným darem, ale i dárcovskou SMS na číslo 87 777. Lze zaslat jednorázovou dárcovskou SMS v hodnotě 30,- Kč ve tvaru DMS PARAPLE nebo roční SMS ve tvaru ROK PARAPLE, kdy bude dárci každý měsíc po dobu jednoho roku odečtena částka 30,- Kč, ze které Centrum Paraple získá 27,- Kč. Činnost Centra Paraple se neobjede bez dobrovolníků, kteří pomáhají vozíčkářům v jejich aktivitách. Díky nim se vozíčkáři mohou podívat do míst, kam by se bez pomoci druhých nedostali.

Autorka: Evžena Janovská