100% nebo nic – Bajkazyl Brno hledá pomoc

  • 10. 08. 2015
100% nebo nic – Bajkazyl Brno hledá pomoc
30. 7. 2015, Brno – Nezisková organizace Ratolest Brno rozjíždí nový sociální podnik s názvem Bajkazyl Brno, a to přímo u největšího dopravního uzlu v Brně na ulici Dornych. Nový podnik spojuje dohromady kavárnu, cyklodílnu a kulturní scénu, s přidanou hodnotou sociální práce. Vznikají zde tréninková pracovní místa pro klienty této neziskové organizace. Pro doladění a úpravu prostor však Ratolesti Brno chybí část peněz, které se snaží, skrze zapojení široké veřejnosti, získat formou crowdfundingové kampaně.

30. 7. 2015, Brno – Nezisková organizace Ratolest Brno rozjíždí nový sociální podnik s názvem Bajkazyl Brno, a to přímo u největšího dopravního uzlu v Brně na ulici Dornych. Nový podnik spojuje dohromady kavárnu, cyklodílnu a kulturní scénu, s přidanou hodnotou sociální práce. Vznikají zde tréninková pracovní místa pro klienty této neziskové organizace. Pro doladění a úpravu prostor však Ratolesti Brno chybí část peněz, které se snaží, skrze zapojení široké veřejnosti, získat formou crowdfundingové kampaně.


Nezisková organizace Ratolest Brno si ke svému podzimnímu výročí 20 let působení v Brně nadělila velký dárek. Je jím nový sociální podnik Bajkazyl Brno, který v sobě spojuje cyklodílnu, kavárnu a kulturní scénu. Ten mohl vzniknout také díky navázání spolupráce se zakladateli Bajkazylu Praha, Gábinou a Martinem Kontra. Ratolest k tomu připojila to, v čem už 20 let funguje na velmi vysoké úrovni, sociální práci.

Díky nově vznikajícímu sociálnímu podniku tak vzniknou i tréninková pracovní místa pro klienty, kteří s Ratolestí dlouhodobě spolupracují. Ti tak budou mít možnost získat potřebné pracovní návyky a zaškolit se v provozu kavárny, nebo cyklodílny.

Vzhledem k lokalitě prostor a jejich původnímu stavu (herny, nonstopy) je nutné udělat velký kus práce na obnově zázemí a interiéru, a to i nad rámec rozpočtu, který byl předem odhadován. Proto se organizace rozhodla zapojit do obnovy dříve zašlého místa i širokou veřejnost, a to prostřednictvím Hithitové kampaně (www.hithit.cz/bajkazylbrno).

 „Spoustu věcí je potřeba ještě opravit, upravit osvětlení, opravit zázemí, vybavit kuchyň, nebo koncertní sál kvalitní technikou. Rádi bychom si zakoupili vybavení, které máme prozatímně zapůjčeno. To vše i díky přátelům organizace a lidem, kteří věří stejné myšlence, a tak jim nevadí třeba i počkat se splatností faktur za vodoinstalaci a vzduchotechniku. Do oprav jsme investovali již značnou část našich úspor, ale naše zdroje bohužel nejsou nevyčerpatelné, proto se obracíme na širokou veřejnost s žádostí o pomoc,“ vysvětluje Mgr. Alena Přikrylová, ředitelka neziskové organizace Ratolest Brno.

Organizace tak vyzývá veřejnost s prosbou o pomoc při financování tohoto projektu. Ten dává druhé šance lidem, kteří to v životě neměli jednoduché, ale i prostoru s úžasnou historií a atmosférou.

Kampaň bude trvat do 2. září, během té doby si mohou lidé zakoupit odměny, které jsou v nabídce, a každým nákupem tak nejen něco získat, ale i podpořit tento projekt. Pokud se nepodaří vybrat cílovou částku, všechny příspěvky budou vráceny přispěvatelům zpět.


Mgr. Veronika Křížková, PR oddělení Ratolest Brno, veronika.krizkova@ratolest.cz, 774 682 776