Jak se točil dokument o dobrovolnictví

  • 03. 12. 2014
Jak se točil dokument o dobrovolnictví
Tento článek nebude ani tak o veselých příhodách z natáčení, jako o sdílení radosti z toho, že se dobrovolnictví, jako způsobu vidění světa a žití významných společenských hodnot, dostalo mediální pozornosti. Jsme rádi, že jsme s Tamjdemem mohli být u toho.

Tento článek nebude ani tak o veselých příhodách z natáčení, jako o sdílení radosti z toho, že se dobrovolnictví, jako způsobu vidění světa a žití významných společenských hodnot, dostalo mediální pozornosti. Jsme rádi, že jsme s Tamjdemem mohli být u toho.
Tamjdem (www.tamjdem.cz) je nezisková organizace, která dobrovolnictvím žije … a díky příležitosti, kterou dala Česká televize 8 neziskovým organizacím a osobnostem, kterým svět okolo nich není lhostejný, se dobrovolnictví dostalo na televizní obrazovky.
Na začátku roku 2014 jsme se s Tamjdemem přihlásili do projektu, autorského dokumentárního cyklu České televize a Nadace ČEZ jménem Příběhy neobyčejné energie. Následně jsme neostříhaní a nesehraní (tedy divné vlasy a veselé řeči) dorazili ve dvou do České televize na užší výběrové řízení, kde naše přirozenost a nadšení z práce (a jistě povídání o dobrovolnictví s Tamjdemem a velkých počtech zapojených obyčejných lidí, smrtelníků, jako jste vy….) oslovilo pana režiséra Zdeňka Tyce.
Zásluhou pana režiséra, týmu koordinátorů Tamjdemu  a našich dobrovolníků pak mohl vzniknout dokument, který můžete vidět v archivu České televize (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10719485001-pribehy-neobycejne-energie/214562261800002-dobrovolnictvi).
Díky dokumentu se v první řadě blíže seznámíte se skupinou sedmi dobrovolníků, kteří se rozhodli věnovat svůj čas a energii neziskové organizaci jménem Ryzáček, která pracuje s koňmi a jejich využitím při rehabilitaci lidí s fyzickým handicapem. Na záběrech z Ryzáčka je vidět, kolik práce může udělat 7 lidí v 1 neziskovce během 1 víkendového dobrovolnického projektu. Taky poznáte, že se jako dobrovolník člověk naučí mnoho věcí (věřte, škála je široká). V Ryzáčku jsme opravili ohrady pro koně, odstranili náletové dřeviny (tedy stali se z nás profesionálové na odstranění přerostlých šípků) a sami jsme si zkusili práci při tzv. hiporehabilitaci… Když jsme si večer pochutnávali na kotlíkovém guláši a mezi námi se volně pohybovali koně a sem tam nám strčili hlavu do talíře, nestačil se dokumentární štáb divit a točil a točil….
Dokument však zdaleka nezachycuje jenom Tamjdem a Víkendovku v Ryzáčku. Ukazuje různé lidi s různými zájmy a profesemi, jejich energii a radost z toho, že mohou vlastníma rukama přispět k velkým změnám a také poodkrývá jejich motivace k dobrovolnictví… A pan režisér popichuje a ptá se, zda chceme změnit svět….
Kromě toho všeho dobra pak dokumentem občas zazní motivy jako „kde máš holiny“, „flákání unaví“, „láska, práce, balení“, „protože chceš něco dělat“ a „dobrovolnictví tě naučí“ a jiná pravdivá a inspirativní moudra.
Diváci mají možnost poslat hlas každému dokumentu, který se jim líbí a ovlivnit tak finální výši finančního příspěvku, který Nadace ČEZ věnuje všem 8 organizacím z dokumentů.
Pro Tamjdem pošlete SMS ve tvaru  ENERGIE 2 NA ČÍSLO 906 11 09. 1 SMS stojí 9 Kč, hlasovat je možné do 6. prosince a maximální počet SMS z jednoho čísla je 30 (více zde http://www.tamjdem.cz/sms-hlasovani-o-tamjdemu-neni-zadna-superstar-ale-cim-vic-hlasu-tim-vic-dobrovolnickych-prilezitosti/).

SMS hlasování pro Tamjdem není žádná Superstar, to dá rozum…! Ale čím víc hlasů, tím víc peněz a následně lepší Víkendovky, více workcampů… jednodušše více dobrovolnických příležitostí pro všechny, kdo se chtějí na chvíli zapojit do “rozradostňování světa”, “měnit sebe, pomáhat druhým a měnit svět”…

DĚKUJEME! Za Tamjdem, o.p.s. Markéta Votavová