Plasma place prostřednictvím svých dárců podporuje NFOZP

  • 10. 04. 2017
Plasma place prostřednictvím svých dárců podporuje NFOZP
Tisková zpráva: Darováním plazmy pomůžete zachránit život druhým nebo vyléčit zákeřnou nemoc. V novém odběrovém centru Plasma place Zlatý Anděl ale máte možnost pomoci ještě více. Každý, kdo se vzdá finanční náhrady za darování plazmy, automaticky věnuje finanční příspěvek našemu nadačnímu fondu.

Darováním plazmy pomůžete zachránit život druhým nebo vyléčit zákeřnou nemoc. V novém odběrovém centru Plasma place Zlatý Anděl ale máte možnost pomoci ještě více. Každý, kdo se vzdá finanční náhrady za darování plazmy, automaticky věnuje finanční příspěvek našemu nadačnímu fondu.

 

„Prostřednictvím projektu Srdcerváči se snažíme veřejnosti ukázat, že zdravotně postižení chtějí a mohou pracovat a mnohdy jim jen stačí dát šanci a pootevřít pomyslné dveře. Veškeré finanční příspěvky od dárců Plasma place poputují na rozvoj pracovních míst a podnikání lidí s postižením. Velmi si proto spolupráce s Plasma Place vážíme a všem dárcům děkujeme," říká Hana Potměšilová, ředitelka NFOZP.

 

„Darovat dvakrát“ - tedy darovat krevní plazmu a poté finanční náhradu ve prospěch projektu Srdcerváči se rozhodla i řada známých sportovců, mimo jiné hokejisté HC Sparta Praha Jan Piskáček a Jaroslav Hlinka. Podporu projektu vyjádřil také mistr světa v rychlostní kanoistice a dvojnásobný olympijský medailista Josef Dostál. „Krevní plazma může pomoci zachránit život druhým nebo vyléčit zákeřnou nemoc. Beru to tak, že každým odběrem dáváte někomu naději na život, a že jednou budu potřebovat pomoc třeba i já," řekla další známá dárkyně, moderátorka a Česká Miss Earth 2013 Monika Leová.

 

Posláním plazmaferetických center je přispívat k záchraně lidských životů pomocí bezpečného a efektivního odběru lidské krevní plazmy určené k dalšímu zpracování a výrobě léčiv. Jde například o albumin používaný při léčbě těžkých popálenin, ztrátách krve a chemoterapiích, dále pak imunoglobuliny, užívané zejména při ztrátě imunity nebo onemocnění rakovinou, a jednotlivé faktory srážlivosti používané pro léčbu hemofilie. Darovat plazmu v České republice může každá zdravá osoba ve věku 18 – 65 let, s váhou nad 50 kg, a to jednou za 14 dní. Zdravotní způsobilost dárce plazmy posuzuje lékař přímo v odběrovém centru, a to na základě rozboru zdravotní minulosti dárce a základního fyzikálního a laboratorního vyšetření. „Všichni dárci prochází pravidelnou zdravotní kontrolou, což považuji také za jeden z podstatných benefitů. Dárci tedy mají kromě dobrého pocitu ze svého skutku i velmi dobrý přehled o svém aktuálním zdravotním stavu, což je jistě nezanedbatelná přidaná hodnota. Bezpečnost je pro nás na prvním místě,“ doplnila Michaela Kubová, ředitelka společnosti Plasma place.