Co je Exceptionals?

  • 11. 04. 2014
Co je Exceptionals?

Edit: 30.7.2019, seznamka již není aktivní, článek ponechán pouze pro potřeby archivu.

"Před časem jsme s dcerkou byly v nelehké životní situaci. Přes to, že se mnoho lidí otočilo zády, našli se tací kteří nám podali ruku. Nebylo jich hodně, ale stačilo mi to na to, abych pochopila, že každý z nás jednou může potřebovat pomoct a je na každém z nás jestli se postavíme čelem nebo zády," říká Dana Eliášová, zakladatelka Exceptionals.

Co je Exceptionals?
V překladu to znamená Mimořádné události. Naším  mottem je "Pomáháme seznamovat lidi mimořádným způsobem"  a cílem je pomoci lidem seznámit se a navázat nové kontakty, a to hlavně ve třech základních skupinách, do kterých se naši uživatelé dle jejich potřeby sami řadí v rámci tvorby jejich uživatelského profilu: Seznámení, Přátelé a Obchodní kontakty (networking).
V rámci těchto kategorií vytváříme následně aktivity, na které zveme naše členy a díky kterým pomáháme lidem potkat se osobně, předat si kontakty a je-li příležitost, pomáháme i seznámení tak jako "za stara", jak to vždy fungovalo. Lidé se totiž musí potkat, protože přes počítač jiskra nepřeskočí. Díky tomu, že akce zobrazujeme jen jasně vybraným skupinám dle výše zmíněných kategorií, dochází ke správné selekci a tím se nám potkávají na akci ti správní uživatelé. Zbytek je už na nich.
Pomáháte se seznamovat, ale nejen to. Pomáháte i jinak... Máte za sebou řadu akcí, kterými jste pomohli neziskovkám. Třeba pomáháte s rekonstrukcí Nízkoprahového centra volnočasových aktivit na Praze 7 na Letné. Jak takové akce probíhají a jak je možné se na ně přihlásit?
Takovéto akce děláme vcelku jednoduše, najdeme zajímavý nápad, který nám dává smysl a je v souladu s našimi hodnotami. Je-li nápad realizovatelný, oslovíme s ním konkrétní organizaci a nápad jí představíme. Společně pak akci dotáhneme a vzájemně odpromujeme. Naše organizace ji také uveřejní jako aktivitu pro její členy, aby se lidé mohli přihlásit. Pak jde o charakter akce. Je-li to třeba na seznámení, lidé se seznamují při společné práci. Tak, jak tomu bylo třeba v Nízkoprahovém centru na Letné. Tam nám chlapi vozili kolečka, když jsme připravovali hřiště na mobilní paintball arénu. Bylo to super, odvedli jsme kus práce a nejhezčí bylo sledovat, že jsme byli v tu chvíli užiteční a že někteří chlapi vozili kolečka postupem času jen k některým ženám. Hezky se to přirozeně rozpárovalo a každý si našel svoje. Vím, že tam vznikla nějaká přátelství a z doslechu tam zazněla i nějaká rande ve vzduchu. Takže účel to splnilo. Navíc jsme si ještě jako bonus vyčistili hlavy. Celodenní práce s lopatou  v ruce, je dokonalá mentální terapie…
Akce NPC Letná má úspěch a proto jsme domluvili s OSA II dlouhodobou spolupráci. Momentálně máme další termíny na našich stránkách a chystáme další… Informace lidé také naleznou i na FB stránce Exceptionals. Tato akce je zcela zdarma, technické zázemí je zajištěné a jako bonus si odpracující „vydělají“ kredity, které mohou následně směnit třeba za jídlo nebo za paintball hru na hřišti, které sami budují.
Kde všude jste již pomohli?
V tuto chvíli za sebou máme dvě akce pro občanské sdružení Život bez bariér, kterému pomáháme dlouhodobě sehnat prostředky na dostavění vstupu do centra tak, aby bylo konečně v souladu s jeho názvem a to je „bezbariérové“. Jedna akce byla v Ostravě, kde jsme seznamovali naše členy, ti se ten den v místní kavárně dozvěděli něco o kávě, o nás a hlavně o o.s. Život bez bariér. Druhou akci pro toto sdružení jsme dělali v Lázních Hodonín, kde jsme pořádali divadelní představení pro veřejnost a naše členy opět s tombolou pro Život bez bariér.  Dále jsme pomohli Nadačnímu fondu Krtek v Brně, který pomáhá onkologicky nemocným dětem bojovat s touto těžkou nemocí. Nyní běží v rámci Prahy NPC Letná, kde budeme pomáhat tak dlouho jak to bude možné a tuto sobotu máme v Hradci  Králové bowlingový turnaj s tombolou pro Dětský domov Nechanice, kde budeme shánět finance na kroužky pro děti z domova, aby se mohly rozvíjet.
Co zajímavého jste na těchto akcích zažili?
Asi největší zábava byla v NPC Letná. Lidé jsou tam v přímém kontaktu celý den, rychle to uteče, ale hlavně tím, že jste v kontaktu, zažijete hodně legrace. Zajímavé bylo, že lidé, kteří se neznali se velmi rychle sblížili. Asi to bylo tím, že nás všechny pojila myšlenka, že děláme dobrý skutek pro ostatní. Velmi příjemnou a nečekanou odměnou pro nás byl oběd s desertem, který nám chlapi z OSA II udělali. Lukáš je zkrátka božský kuchař. Čekali jsme buřtguláš a místo toho jsme dostali téměř degustační menu! Opravdu jsme si všichni velmi pochutnali. Prý tam ale takto vaří normálně…  Bylo moc hezké a zajímavé zažít opět dobu směnného obchodu. „Vy nám, my Vám“ funguje na tomto místě hodně dobře. Vy u nás pracujete, my Vám dáme najíst a můžete si pak třeba přijít zahrát zdarma resp. za vydělané kredity. Funkčně nastavený systém…

Mohou se přihlásit jen vaši registrovaní uživatelé anebo jsou dobrovolnické akce pro veřejnost?
Děláme i akce pro veřejnost. Třeba NPC Letná, kterou uveřejňujeme i mimo naše stránky. Dále třeba akce „Barevné zdi“ pro Prahu, kde v jedné kavárně budeme glazurou kreslit vlastní dlaždice, ze kterých pak vydláždíme veselou a barevnou zeď na tmavém místě v Praze. Třeba podchod nebo nějaký špinavý tunel, kde lidem není příjemně. Prostě budeme dělat Prahu hezčí… tuto akci budeme dělat postupně pro všechny naše skupiny a budeme ji rozšiřovat i do dalších měst. O plochách momentálně jednáme.
Jaké další dobrovolnické akce na pomoc neziskovkám plánujete?
Tak zmiňované NPC Letná, tam je to dlouhodobé.
Dále chystáme velkou, celorepublikovou akci „Pomáháme kde to jde“ která bude na podporu o.s. Život bez bariér. Akci zatím chystáme, je to náročné na organizaci, ale do třech měsíců bychom to rádi realizovali.
V Karlových Varech budeme pořádat sbírku pro Danielku, která bojuje s rakovinou…
Rádi bychom vymysleli akci s o.s. Ztracené děti a Denisem, jejich maskotem.
Naším cílem je, najít v každém regionu naší země organizaci, které bychom smysluplně pomohli. Nechceme dělat něco na oko, práce se nebojíme, a když můžeme pomoci a spojit příjemné s užitečným jdeme do toho. Tady v Praze nás ještě čeká spolupráce – dobrovolnictví na přípravě integrační školky pro sociálně znevýhodněné děti.
Mimo to, děláme samozřejmě sportovní akce nebo komerční, držíme si ale hladinu 50/50.  
Jak to celé organizačně probíhá?
Náš lokální Event koordinátor (naše pravá ruka v každém regionu) obvykle najde nějakou organizaci a společně pak vymyslíme něco zajímavého, co by se lidem mohlo líbit. S organizací se pak spojíme a domluvíme spolupráci. Uděláme promo aktivity a náš Event koordinátor pomůže i s prezentací  v městě. Vyvěšení plakátů, info v místních novinách je-li to charakterem akce možné. Po provozní stránce akci na místě zajistí a dohlédne na její hladký průběh.
Kde se o akcích veřejnost dozví?
Akce zveřejňujeme na našem webu www.exceptionals.net nebo FB stránce Exceptionals. Dále děláme plakáty a navzájem si vyměňujeme články na webech, aby se o akcích dozvědělo co nejvíce lidí.
Proč to celé?
Před časem jsme s dcerkou byly v nelehké životní situaci. Přes to, že se mnoho lidí otočilo zády, našli se tací kteří nám podali ruku. Nebylo jich hodně, ale stačilo mi to na to, abych pochopila, že každý z nás jednou může potřebovat pomoct a je na každém z nás jestli se postavíme čelem nebo zády. Rozhodla jsem se stát čelem a snažím se touto formou otočit více lidí. Nechci ten tok energie přetrhnout. Jde o to, předat to dál a šířit to. Navíc mi přijde líto, jak v dnešní hektické době lidé mezi sebou ztrácejí sociální kontakt. Seznamky na internetu nejsou moc efektivní (sama jsem jednu měla v minulosti). Lidé se musí poznat osobně, jinak jiskra nepřeskočí. Pravděpodobnost, že se seznámíte, když půjdete na akci mezi lidi, co chtějí to samé a je to příjemná a neformální aktivita, je mnohem vyšší, než když trávíte hodiny na internetových seznamkách a zoufale doufáte, že ta fotka v profilu na který právě koukáte odpovídá realitě.
Jak dlouho už fungujete?
Spuštění jsme 2 měsíce. Web jsme vyvíjeli 9 měsíců. Takže projekt běží opravdu chvíli, ale pracujeme na něm už skoro rok. Stále nás však čeká dlouhá cesta.
Jaké jsou Vaše plány?
Tento rok chceme ukotvit Českou republiku a následující rok se začneme rozrůstat do dalších států. Pomoc je potřeba všude a lidé se stále chtějí seznamovat po celém světě. Proč tedy dávat hranice… primární cíl bude několik dalších zemí v Evropě.
Jak na Vás lidé reagují? Přeci jen takový systém tu zatím není… je to něco nového pro všechny.
Řekla bych, že velmi pozitivně. Nemáme v tuto chvíli  žádnou reklamu a lidé se nám hlásí do stránek i na FB stránku sami. Sice je to pomalejší, na druhou stranu přirozenější rozběh i pro nás v rámci organizačních dovedností. Hodně jsem se dozvěděla, že si to říkají mezi sebou, takže se projekt pomalu hezky a přirozeně rozjíždí. Jsem moc ráda, že tomu tak je, protože pokud si nás lidé sami najdou, je to známka toho, že naši práci děláme dobře a přinášíme jim zajímavou službu, kterou se snažíme dělat co nejlépe.

Děkuji za rozhovor.
Hanka Kosová